Още рецепти » 13 януари

 13 януари

ЗАКУСКА

Пърженки

Прoдукти: 300 г брашно, 250 мл прясно мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, мазнина за пържене, пудра захар и канела за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото на огъня и разтваряме в него содата. После бързо при непрекъснато бъркане сипваме брашното – трябва да получим гъста каша. Отстраняваме съда от огъня и като не преставаме да бъркаме прибавяме едно по едно яйцата. В дълбок съд с голямо количество силно сгорещена мазнина шприцоваме от тестото розички и ги пържим до златисто оцветяване. Поръсваме още горещите пърженки със смес от пудра захар и канела.

ОБЯД

Чорба от стрити картофи

Прoдукти: 1 1/2 кг картофи, 1 глава лук, 1 с. л. масло, сол, червен пипер, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, малко лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите. После ги обелваме и ги стриваме с преса. Сипваме стритите картофи в топла вода и възвираме на огъня. Запържваме ситно нарязания лук в маслото, прибавяме червен пипер и сол и изсипваме всичко при картофите. Кипваме и оставяме чорбата да ври няколко минути. Дръпваме от огъня и застройваме с яйцата, разбити с млякото и лимонена киселина.

Дебърцини с фасул

Прoдукти: 1 ч. ч. сварен зрял фасул, 400 г картофи, 300 г зелен фасул, 4-5 скилидки чесън, 2 глави червен лук, 300 г дебърцини, 4 с. л. олио, 750 мл зеленчуков бульон, може от кубче, мащерка, магданоз, 80 г маслини, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеления фасул на парчета с дължина 4 см, чесъна – на половинки, лука – на едро, дебърцините – на кръгчета. В 1 с. л. сгорещено олио задушаваме дебърцините, лука и чесъна. Мащерката и обелените цели картофи варим в бульона около 10 минути. Прибавяме зеления фасул и маслините и варим още 10 минути. После сипваме в тенджерата нарязания магданоз и зрелия фасул и варим още 10 минути. Накрая подправяме с черен пипер и сол. Разбъркваме зеленчуците с дебърцините и поръсваме с останалото олио.

Макарони с ябълки

Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Сьомга с грейпфрут

Прoдукти: 6 котлета от сьомга, 1 лимон, 1 грейпфрут, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен и бял пипер, сол, зехтин за пържене.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от настърганата лимонова кора, сока от грейпфрута и лимона, виното, черен и бял пипер и сол на вкус. Оставяме рибата да се маринова 1 час. Нарязваме скилидките чесън на половинки и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом пожължеят, ги изваждаме и в същата мазнина запържваме котлетите от двете им страни. После сипваме в тигана маринатата, връщаме котлетите и ги задушаваме по 3-4 мин от всяка страна. Отцеждаме сготвената риба и я поднасяме украсена с магданоз.

Жълтъчена пяна

Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лантаната се размножава с резници

Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете: ...

Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...

Долихос украсява стени и огради

Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебе...

Иглотерапия или традиционна медицина?

Всяко живо тяло се състои от две неразривно свързани части: биополе и физическо (материално) тяло. Едната част без другата не може. Ако повредим някоя част на физическото тяло - вътрешен орган, мускул...

Начало