ЗАКУСКА
Арабски палачинки с мед
Прoдукти: 500 г грис, 10 г сол, 20 г хлебна мая, 500 мл хладка вода, 50 мл олио, 100 г масло, 3 с.л. мед.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята с две лъжици хладка вода. Към гриса прибавяме солта и изсипваме на тънка струйка малко от водата, като бъркаме непрекъснато около 10 минути. Прибавяме маята и останалата вода. Тестото трябва да бъде течно. В намазан с мазнина нагорещен тиган сипваме с малък черпак от сместа и пържим палачинките от двете страни. Отделно загряваме маслото и потапяме в него една по една палачинките. Преди поднасяне ги заливаме с меда.
ОБЯД
Кралска супа
Продукти за 4 порции: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.
Пилешки бутчета с пушено сирене
Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 връзка пресен лук или 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън, 3 с.л. масло, 150 г пушено сирене, 200 г гъби, 3-4 с.л. сметана, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме тавата с масло и нареждаме пилешките бутчета. Прибавяме нарязаните на ситно лук, чесън и гъби. Заливаме с пилешки бульон до половината. Посоляваме, наръсваме с черен пипер и поливаме отгоре с разтопено масло. Запичаме в силна фурна, докато месото омекне. После покриваме с тънки филийки пушено сирене и печем още 10 минути, докато сиренето се стопи. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен магданоз.
Кексчета с орехи
Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.
ВЕЧЕРЯ
Пържени мариновани колбаси
Продукти за 2-3 порции: 300-350 г смесени колбаси, 100-150 г пушени гърди, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. вино, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. олио, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме колбасите и пушените гърди на кубчета и ги слагаме за 24 часа в марината, приготвена виното, лимоновия сок, горчицата, олиото, ситно нарязаните чесън и лук и черен пипер на вкус. След това ги изцеждаме добре и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина, като последните минути ги захлупваме. Смесваме мазнината от пърженето с маринатата, прибавяме 3-4 с.л. вода, кипваме соса и го изсипваме върху изпържените колбаси.
Кисел от гроздов сок
Прoдукти: 600 мл гроздов сок, 40 г нишесте, 70 г орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме пресния гроздов сок на огъня да кипне. Размиваме нишестето в малко студен гроздов сок и го прибавяме на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Варим 2-3 минути и снемаме от огъня. Прибавяме препечените и счукани орехови ядки. Разбъркваме и насипваме кисела в намокрени със студена вода купички. Поднасяме десертът студен. (Ако гроздовият сок не е достатъчно сладък, добавяме захар на вкус.)
Вегетариански деликатес Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол Нaчин ...
В центъра на всяка баня е изворът на живота – водата. Отмина времето на унифицирането на тези помещения в дома. Следващите няколко идеи могат да ви вдъхновят и следвайки ги, да постигнете красота и...
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...
Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...