Още рецепти » 10 февруари

 10 февруари

ЗАКУСКА

Бърза закуска със сух хляб

Прoдукти: 4-5 филии сух бял хляб, 1 пакетче краве масло, 250 г варена наденица, 1 кофичка кисело мляко, 200 г домати /пресни или от консерва/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме плътно сухия хляб в намаслена тавичка. Поливаме го с разтопеното масло и разстиламе върху него ситно нарязаната наденица. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер. Поливаме с добре разбитото кисело мляко, а най отгоре разстиламе обелените и настъргани на ситно ренде домати. Печем в умерено силна фурна.

ОБЯД

Супа от нахут

Прoдукти: 1 ч.ч. нахут, 2 моркова, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. олио, 2 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме нахута за 1 нощ, след което отцеждаме и го претриваме с длани, за да отстраним люспите. Наливаме 6-7 ч.ч. вода, прибавяме ситно нарязаните моркови и лук и варим на умерен огън. Щом нахутът се развари, прецеждаме пасираме го и отново го връщаме в бульона. Прибавяме размитото брашно, млякото и мазнината. Посоляваме и варим още 10 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца.

Зрял фасул със сини сливи

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме сливите с вряща вода, за да набъбнат, след което отстраняваме костилките. Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в прясна вода. Прибавяме сливите, сметаната и половината от маслото. Задушаваме 15-20 мин на слаб огън, като към края посоляваме и добавяме останалото масло, захарта и настъргания кашкавал. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан копър.

Сладки колибки

Прoдукти: 2 опаковки бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, плодове от конфитюр /ягоди, вишни, череши, малини/; зa крема: 1 цяло яйце, 1 жълтък, 100 г захар, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и жълтъка със захарта на топло до сгъстяване. Разбиваме отделно маслото на пяна и го сипваме по малко при непрекъснато бъркане в изстиналата яйчена смес. Потапяме бисквитите в прясното мляко и ги нареждаме върху полиетилен или целофан в три колонки по три реда. Между редовете мажем с приготвения крем. По дължината на средната колонка нареждаме плодовете от конфитюра. Внимателно с помощта на целофана повдигаме крайните колонки, така че да се слепят върху средната като покрив на колибка. Оставяме готовия сладкиш да престои в хладилник.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от праз и орехи

Прoдукти: 7-8 стръка праз, 5-6 картофа, 3-4 яйца, 3 к.ч. счукани орехи, 1-2 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета, които сваряваме в подсолена вода. Отделно сваряваме обелените картофи. Прекарваме изцедените зеленчуци през месомелачка и омесваме от тях кайма, като добавяме яйцата, едро счуканите орехи, галетата, сол и черен пипер на вкус. Оформяме с мокри ръце кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в горещо олио.

Крем със смокини, лешници и сусам

Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.

Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Боят: За и Против

Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Болка в корема - сигнал за опасност

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – къс червеобразен израстък, свързан към началната част на дебелото черво в дясната част на корема. При животните апендиксът има съществена роля в смил...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Начало