ЗАКУСКА
Пърженки с кашкавал
Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.
ОБЯД
Гъбена супа с копър
Прoдукти: 500 г пресни гъби, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 2 връзки копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едри филийки почистените и измити гъби. Слагаме ги в тенджера и ги задушаваме в олиото до омекване. Прибавяме 6 ч.ч. вода, размитото брашно и ситно нарязания копър. Посоляваме супата и оставяме да ври на тих огън. Преди да я махнем от котлона, застройваме супата с яйцата и киселото мляко.
Домати с лук
Прoдукти: 1 кг домати, 1 кг стар лук, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Щом поомекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Продължаваме да готвим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая посоляваме и поръсваме със стрита чубрица.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с целина
Прoдукти: 1 глава целина, 4 жълтъка, 6 белтъка, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме целината и я нарязваме на кубчета. Подправяме със сол, черен пипер и ситно скълцан магданоз. Отделно разбиваме жълтъците с брашното и внимателно прибавяме разбитите на пяна белтъци. В сгорещеното олио позапържваме малко целината, заливаме с яйцата и изпържваме омлета от двете страни. Поднасяме го сгънат на две.
Зерде
Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 12 ч. ч. вода, 1 ч. ч. захар, канела на прах, розова вода
Нaчин на приготвяне: Варим ориза дълго време до пълното му омекване. След като се свари, го прецеждаме и добавяме захарта. Разбъркваме добре, докато захарта се разтопи и разпределяме ориза в купички. След като изстине, поръсваме с канела на прах и розова вода.
Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа. В уникал...
Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...
Ако искаме да създадем градина по всички правила на изкуството, не може да разчитаме само на растения, поставени в една хоризонтална плоскост. Това е доста често срещана ситуация в първите години от с...
Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият р...