Още рецепти » 10 декември

 10 декември

ЗАКУСКА

Милинки с кисело мляко

Прoдукти: 700 г брашно, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 500 г кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г краве масло, 300 г сирене, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата. После размиваме маята в същата тази вода. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. Разбиваме киселото мляко със содата и прибавяме втасалата мая, солта и брашното. Замесваме меко тесто. Оформяме от тестото топчета и върху всяко топче забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в тавичка, която обилно сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат. После леко ги посипваме с брашно, размесено със сол. Заливаме ги с разтопеното масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Супа с дроб и джолан

Продукти за 6 порции:1 кг телешки джолан, 1/2 кг телешки черен дроб, 1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 3 яйца, сокът от 1 лимон, сол, черен пипер, магданоз

Нaчин на приготвяне: Добре измития джолан и добре измития дроб варим в подсолена вода заедно с почистените, измити и нарязани на ситно корени за супа, дафиновия лист и бахара. Щом месото се свари, прецеждаме бульона. Джолана обезкостяваме и нарязваме на ситно, а дроба пасираме. Загряваме мазнината и пържим пюрето от дроб. Наръсваме го с брашно, сол и черен пипер и го разреждаме с бъркане с горещия бульон. Слагаме и парченцата джолан и клокваме. Готовата супа застройваме с яйца и лимон и наръсваме с магданоз. Тази супа може да се приготви и само от дроба, а парченцата сварен джолан да използваме за друго ястие. Важното е суровият джолан да си пусне сока в бульона.

Телешко филе с гъби във фолио

Продукти за 2 порции: 250 г телешко филе, 100 г печурки, половин лимон, 20 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме почистените и нарязани гъби в част от мазнината, докато течността се изпари. Прибавяме малко сол. Нарязваме филето на два шницела, които леко начукваме. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок. Всеки шницел поставяме в отделно фолио. Върху шницелите разпределяме задушените гъби и останалото масло. След това завиваме добре шницелите във фолиото /като бонбон/. Слагаме ги в тавичка, наливаме малко топла вода и печем около 40 мин в предварително загрята фурна.

Сметанова торта с портокали

Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 300 г бяло брашно, 6 с. л. вода, 1 бакпулвер, 30 г краве масло, чер-вена боя за сладки; За крема и сиропа: 500 г сметана, 1 портокал, 100 г захар, портокалова есен-ция.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците, слагаме ги в дълбок съд и прибавяме към тях водата и захарта. Разбъркваме и разбиваме до гъст крем, като прибавяме червената боя. В отделен съд разбиваме белъците на сняг и ги прибавяме към горната смес. Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме към сместа. Разбъркваме до получаване на еднородна маса. Намазваме тортената форма с масло и в нея изсипваме 1/3 от приготвеното тесто. Печем в предварително силно загрята фурна. Оставяме блата да се охлади и внимателно го изваждаме от формата. По същия начин изпичаме и другите два блата. Поставяме един блат за основа. Приготвяме сироп от захар и вода в съотношение 1:1 като добавяме и 1-2 капки потокалова есенция. Варим сиропа до разтваряне на захарта. Сиропираме блата с 1/3 от сиропа. Раз-биваме сметаната и с част от нея намазваме блата. Повтаряме процедурата и с останалите блатове. Офор-мената торта намазваме с дебел слой сметана. Отделяме кората на потокала, след което я варим в три води. С остър нож изрязваме от кората тънки лентички, с които украсяваме тортата. Портокала нарязваме на сит-но и подреждаме в основата на тортата. Оставяме я на студено да се стегне.

ВЕЧЕРЯ

Черен дроб на скара

Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 200 г пушени гърди, черен пипер, сол; за гарниране: 100 г пушени гърди, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 кг моркови, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки. Завиваме всяка с тънък лист сланина от гърдите, забождаме с клечка за зъби и печем на скара или в тефлонов тиган. Поръсваме с черен пипер и сол. Отделно нарязваме на ситно пушените гърди. Слагаме ги в херметическа тенджера заедно с лука, нарязан на кръгчета, олиото и малко вода. Когато сланината се стопи, прибавяме морковите, нарязани на дебели колелца. Задушаваме още малко, заливаме с 1 ч.ч. топла вода, затваряме тенджерата и варим около 10 мин.

Крем със стафиди и лешници

Прoдукти: 400 г сметана, 80 г захар, 100 г стафиди, 75 г лешници, 3 жълтъка, 3 с.л. коняк (или водка), 1 лимон, 1 пакетче ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите добре, поливаме ги с коняк и ги оставяме да престоят един час. Нарязваме лешниците на едри парчета. Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме настърганата кора от лимона и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и смесваме с жълтъците. Прибавяме стафидите и лешниците, разбъркваме добре и изсипваме в кръгла форма. Оставяме да престои 12 часа в камерата за дълбоко замразяване. Преди сервиране потапяме съда в хладка вода и изсипваме в кръгла чиния.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Шатра в стаята!

Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...

Компютърът - как да предпазим очите си?

Няма човек, който след три часа работа пред екрана на компютъра да не е усетил парене в зачервените си очи. За щастие явлението не е неизбежно. Сядайте както трябва Разстоянието между очите ...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

За да ни слушат малчуганите

На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...

Начало