ЗАКУСКА
Гергьовски хляб
Прoдукти: 1 кг брашно, 3 с.л. кисело мляко, 3 яйца + 1 жълтък за намазване, 1 с.л. мая, 3 с.л. хладка вода за размиване на маята, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Във водата размиваме маята. Прибавяме захарта, солта и 2-3 с.л. брашно. Разбъркваме добре и оставяме да втаса. След това изсипваме сместа в брашното, добавяме киселото мляко и отделно разбитите яйца. Замесваме тесто като постепенно прибавяме разтопената мазнина. Оформяме пита и я поставяме в намазана тава. С част от тестото оформяме кръст, който залепваме в средата на питата. Оставяме да втаса. След това намазваме с разбития жълтък и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Празнична супа
Прoдукти: 400 г агнешки дреболии, 1 глава лук, 1 чушка, 1 парче целина, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. краве масло, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 3 стръка зелен лук, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дреболиите 15 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и ги нарязваме на ситно. Сипваме ги в тенджера със студена вода. Слагаме тенджерата на огъня и когато водата заври, прибавяме ситно нарязания лук, чушката и целината. Оставяме зеленчуците да се варят заедно с дреболиите около 30 мин. После слагаме ориза и ситно нарязания зелен лук и продължаваме да варим, докато оризът омекне. Преди да отстраним от огъня, застройваме супата с разбитите в киселото мляко яйца. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан джоджен. При поднасянето във всяка чиния поръсваме по малко от маслото, което сме запържили с червен пипер.
Георгьовско печено агне
Прoдукти: 1 малко агне (около 5-6 кг), 2 кг агнешки дреболии, 300 г ориз, 2 връзки лапад, 2 връзки магданоз, 2 стръка праз (или 2 връзки зелен лук), 250 г краве масло, 1 връзка джоджен, 1 с.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме агнето, отцеждаме го и осоляваме отвън и отвътре. Почистваме дреболиите, измиваме ги добре и сваряваме, а черния дроб попарваме с вряща подсолена вода, след което накълцваме на дребни парчета. Отделно в част от маслото и малко вода задушаваме ситно нарязания праз заедно с наситнените лапад, магданоз, джоджен, почистения и измит ориз, солта и част от червения пипер. Задушаваме до омекване на ориза, след което с плънката пълним подготвеното агне и зашиваме отвора. Цялото агне покриваме с булото, намазваме с останалото масло и поръсваме с останалия червен пипер. Поставяме в тава върху дъсчици или клонки от вишна (без листа) и заливаме с топла вода. Печем в умерена фурна или пещ до готовност - не по-малко от 2 часа.
Гергьовско жито
Прoдукти: 400 г грухана пшеница, 200 г захар, 100 г стафиди, 20 г нишесте, 25 г пудра захар, лъжичка канела, 50 г орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Варим житото на тих огън, докато омекне, след това го пасираме на каша, в която слагаме захарта, стафидите, смлените орехи и размитото в малко студена вода нишесте. Варим кашата още 10 минути, като бъркаме непрекъснато. След като я свалим от огъня и изстине, я наръсваме с пудра захар и канела.
ВЕЧЕРЯ
Дроб сарма със спанак в гювечета
Прoдукти: агнешки бял и черен дроб, сърцето, 500-600 г спанак, 1 к.ч. масло, 2 връзки пресен зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, магданоз, джоджен, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме сварените и нарязани на ситно агнешки карантии, след което добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне. Слагаме нарязания лук, ориза и червения пипер. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме от бульона и разпределяме сместа в гювечета. Заливаме всяко с разбитите с киселото мляко яйца. Печем в умерена фурна около 30 минути. Поднасяме с кисело мляко и зелена салата.
Сладолед с шампанско
Прoдукти: 500 г сметанов или плодов сладолед, 3 с. л. ликьор, 500 мл шампанско, 200 мл течна сметана, 2 с. л. пудра захар, бишкоти.
Нaчин на приготвяне: Смесваме шампанското с ликьора и оставяме в хладилника. Чашите за сервиране също държим на студено. Непосредствено преди поднасянето, разпределяме сладоледа в охладените чаши и заливаме със сместа от ликьор и шампанско. Украсяваме с разбитата с пудрата захар сметаната и бишкоти. Поднасяме веднага. Вместо с шампанско може да приготвим сладоледа с бяло вино.
Зад четирите стени на жилището ни виреят много източници на дихателни алергии, които буквално се развихрят през по-студените сезони на годината. Акари, плесени, прах, животински косми... все повече хо...
9-годишната ми дъщеря непрекъснато се тъпче с храна - на всеки 30 мин тя отваря хладилника и хапва едно или друго. Напразно се опитвам вместо сандвич да й дам някакъв плод. Ако категорично й забраня д...
Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...