ЗАКУСКА
Персийски тутманик
Прoдукти: 4 яйца, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. натрошено или настъргано сирене, 1-2 ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме последователно към тях мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганото сирене и толкова брашно, че сместа да получи гъстотата на кейково брашно. Изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка, намазваме отгоре с яйце и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Агнешка чорба с кус-кус
Прoдукти: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.
Гола мусака
Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 глава лук, 2-3 чушки, 2 картофа, 2 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с каймата. Когато лукът стане златист, слагаме ситно нарязаните чушки и нарязаните на кубчета картофи. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз, черен и червен пипер. Разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите и печем в умерено загрята фурна. Заливаме готовата мусака със смес от разбитите яйца, брашното и млякото и печем, докато хване златиста коричка. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и държим във фурната колкото да се разтопи кашкавалът.
Суфле с касис
Прoдукти: 300 г червен касис, 1000 г среда от кифла, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, 200 г захар, 100 г краве масло, 2 ванилии, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме касиса и го подсушаваме. Накисваме кифлата в прясното мляко, след което я изстискваме и я смесваме със захарта, жълтъците и разбитото масло. Разбъркваме добре и прибавяме касиса. След това внимателно съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена тавичка и печем във фурна, предварително загрята до 220°С. След като извадим от фурната, поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, и поднасяме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Естерхази на скара
Прoдукти: 800 г говеждо филе, 2 глави кромид лук, 1-2 моркова, 2-3 с.л. мас (или масло), 1 парче черен хляб, малко вино, 1 с.л. каперси, 4-5 сардини, сметана, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото филе на късчета с дебелина около 1 см, начукваме ги леко, намазваме ги с масло и изпичаме на скара от двете страни. Поръсваме ги със сол и черен пипер. Запържваме леко нарязаните на тънки кръгчета моркови и лук и върху тях поставяме парчетата месо. Заливаме с виното и слагаме парчето черен хляб. Добавяме бульон или топла вода, колкото да покрие месото, похлупваме съда и задушаваме около 1 час. Прецеждаме соса и слагаме ситно нарязаните каперси и наситнените сардини. Сипваме сметаната и задушаваме още веднъж.
Малинов мус
Прoдукти: 500 г малини, 1 кофичка сметана, 4 яйца, 120 г пудра захар, 15 г желатин, 3 с.л. вода.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във вода, за да омекне. Отделяме жълтъците от белтъците. Намачкваме малините. Разбиваме жълтъците със захарта, докато се сгъстят. Прибавяме желатина към разбитите жълтъци. Добавяме и малините, разбъркваме и слагаме в хладилник. Когато сместа започне да желира по края насъда, разбъркваме отново и добавяме сметаната и разбитите на сняг белтъци. Оставяме десерта в хладилник да желира и преди да сервираме, украсяваме с фигурки от шприцована сметана.
Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...
Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...
Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи ...
Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...