Още рецепти » 08 октомври

 08 октомври

ЗАКУСКА

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Рибена супа с пиперки

Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Гювеч от скумрия

Продукти за 4 порции: 800 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3 домата, 3 чушки, 1 к.ч. ориз, 1-2 връзки магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Сгорещяваме олиото и последователно задушаваме нарязания на филийки лук, нарязаните на кубчета целина и моркови, 2 обелени и настъргани домата, нарязаните на ивички чушки, ориза и половината магданоз. Посоляваме и държим на умерен огън, докато оризът набъбне. Изсипваме сместа в тавичка, нареждаме отгоре рибата, а върху рибата слагаме кръгчета от третия домат. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. Готовото ястие поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Макарони с ябълки

Продукти за 4 порции: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Зеленчуков бифтек

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Карамелизиран крем

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Вашите рецепти за ястия с колбаси

ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ Бърза вечеря Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Акари и болести

Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, п...

Начало