Още рецепти » 28 октомври

 28 октомври

ЗАКУСКА

Кифлички с моркови

Прoдукти: 1 пакетче маргарин, 100 г захар, 1 яйце, 250 г настъргани моркови, 500 г брашно, 1 пакетче амонячна сода, 1 с.л. кисело мляко, 1 ванилия, портокалова кора, мармалад, едро счукани орехови ядки, пудра захар за наръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина със захарта и прибавяме яйцето, настърганите моркови, разтворената в млякото сода и настърганата лимонова кора. Отделяме 1-2 с.л. от брашното, а останалото брашно прибавяме към морковената смес и замесваме тесто. Разделяме го на 6 топчета, овалваме ги в брашното и разточваме от тях кори, дебели около 4-5 мм. Изрязваме от корите триъгълници, слагаме им плънка от мармалад и орехи и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка, изпичаме ги в силна фурна и докато са още топли, ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилията.

ОБЯД

Пъстра супа от прясно зеле

Продукти за 4-5 порции: 1 парче зеле /около 300 г/, 2-3 малки моркова, 2-3 картофа, 50 г пушена сланина, 2 яйца, 3 с.л. оцет, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме зелето, нарязваме го на ивички и го варим в 6-7 ч.ч. подсолена вода заедно с морковите, които сме настъргали на едро ренде. Когато зелето поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета картофи. Отделно нарязваме на дребни кубчета пушената сланина и я запържваме, докато добие златист цвят. След това я прибавяме към супата. Застройваме готовата супа с оцета и разбитите яйца и /по желание/ поръсваме малко ким.

Кокошка с печени чушки

Продукти за 4 порции: половин кокошка, 500 г чушки, 1 глава лук, 4-5 твърди домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме кокошката. Сваряваме я в подсолена вода и я нарязваме на порции. Изпичаме чушките, обелваме ги и ги почистваме от дръжките и семената. Нарязваме ги на продълговати ивици. Нарязваме доматите на парченца, а лука – на ситно. Слагаме зеленчуците при месото, посоляваме, заливаме с разтопеното масло и варим 20 мин на тих огън.

Пудинг от дюли

Прoдукти: 3 средно големи дюли, 2-3 с.л. краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 5 с.л. счукан сухар, 4 яйца, галета за поръсване на формата.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Обелваме дюлите, настъргваме ги и ги запържваме в разтопеното масло. Оставяме ги да изстинат и след това ги смесваме със захарта, счукания сухар и добре разбитите жълтъци. Накрая прибавяме лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци, като внимателно разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма. Печем пудинга, докато започне да се отделя от формата. Поднасяме го поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Скариди с чесън

Продукти за 4 порции: 500 г почистени скариди, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 1 червена пиперка, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сух риган, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна с малко сол и го сипваме в зехтина. Прибавяме стрития риган и разбъркваме. Заливаме скаридите с тази смес и ги оставяме за 1-2 в хладилник. Нарязваме лука на филийки, а чушките - на ивички. Разпределяме ги върху 4 намаслени листа от алуминиево фолио. Слагаме отгоре скаридите, загъваме плътно с фолиото и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с наситнен магданоз, черен пипер и сол и поднасяме веднага.

Тригуни

Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бак-пулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена кисе-лина.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пълнени патладжани

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

12 съвета за перфектните домакини

Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...

Грешат ли нашите баби?

Не пий студена вода, не чети в тъмното, не сядай на студения камък... Много често в своите постъпки ние се ръководим не от собственото си мнение или от простата логика, а от дълбоко вкоренени в съзнан...

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Начало