Още рецепти » 06 септември

 06 септември

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Кремсупа с топчета

Прoдукти: 1 пакетче кайма от 250 г, 1-2 картофа, 1/2 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. брашно, 1 чушка, 1 глава лук, 1 морков, 3-4 скилидки чесън, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, черен пипер, малко чубрица, магданоз, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с малко сол, чубрица и черен пипер на вкус. От сместа оформяме малки кюфтенца (излизат около 30), които овалваме в брашно. В средно голяма тенджера сипваме 1,5 л вода, 1 с.л. сол и 1-2 с.л. олио. Изчакваме да кипне и пускаме кюфтенцата. Нарязваме лука и чушката на ситно, а морковът настъргваме на ренде. Сипваме зеленчуците при врящите кюфтенца. Добавяме ориза, ситно нарязаните картофи и обелените скилидки чесън. Оставяме всичко да ври на тих огън. Внимателно изваждаме кюфтенцата и пасираме супата. Разбиваме брашното с киселото мляко и яйцата и добавяме към супата. Връщаме кюфтенцата и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Задушен фазан

Продукти за 3-4 порции: 1 фазан, 30 г краве масло, 100 г тлъсто свинско месо, 2-3 с.л. бренди, 1 к.ч. бяло вино, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме осоления фазан и го пържим от всички страни до зачервяване. Заливаме с брендито, варим малко, захлупваме и задушаваме до омекване, като поне веднъж обръщаме фазана. Изваждаме омекналия фазан, прибавяме виното към соса и варим, докато се посгъсти.

Шарлота с пъпеш

Прoдукти: 20 бишкоти, 3/4 л прясно мляко, 3-4 яйца, 2 с.л. нишесте, 1-2 ч.ч. захарен сироп или сок от компот, 1 к.ч. пюре от пъпеш, 1ч.ч.бита сметана.

Нaчин на приготвяне: В подходяща формичка с намаслени стени и дъно нареждаме потопените в захарен сироп бишкоти. Отгоре намазваме с пюрето от пъпеша, смесено с разбитата сметана. Пак нареждаме овлажнени бишкоти и поливаме с млякото, разбито с яйцата и нишестето. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Провансалски бифтек

Продукти за 5 порции: 750 г телешка кайма, 150 г бели гъби, 1 яйце, 2-3 с.л. брашно, 4-5 с.л. мазнина, черен пипер и сол на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно и ги прибавяме към каймата. Добавяме яйцето, черния пипер и солта и омесваме сместа добре. Оформяме продълговати бифтеци, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Жълт крем с плодове

Продукти за 4 порции: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...

Десерти с кафе

Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...

Миниатюрната градина

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Евксиноград – ВИП зоната на Варна

Днес Евксиноград се таксува като ВИП квартал на Варна. Само табелата с името й уведомява, че градът свършва, иначе други подсказки няма. Следва изцяло обновения старо-нов квартал „Траката”. От лявата ...

Начало