ЗАКУСКА
Бухти с мармалад
Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 30 г мая, 40 г пудра захар, 2 яйца, кора и сок от половин лимон, 1 к.ч. прясно мляко, сол, мармалад за пълнеж.
Нaчин на приготвяне: Размесваме маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме на топло място. Разбъркваме добре брашното, яйцата и лимоновия сок. Прибавяме маята и останалото затоплено брашно, смесено с настърганата лимонова кора, и замесваме стегнато тесто. Ако е нужно, прибавяме още малко мляко. След като омесим тестото, започваме да го удряме по масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставяме го след това да почива час и половина на топло място. Разточваме тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от корите изрязваме формички. Върху половината от формичките слагаме по малко мармалад, а с другата половина покриваме, като притискаме краищата. Оставяме така приготвените бухтички на топло за 20-30 мин след което ги пържим в дълбок тиган с много мазнина. Оставяме изпържените бухтички да се отцедят от мазнината, след което ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, или ги заливаме с гъст сироп от захар и прясно мляко.
ОБЯД
Кремсупа от леща с ориз
Продукти за 5-6 порции: 600 г леща, 50 г ориз, 50 г краве масло, 1 глава лук, 1 по-голям морков, 1 парче целина, сол, черен пипер, 150 г по-стар бял хляб, 1 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Слагаме ги в тенджерата при почистената и измита леща цели. Заливаме с вода, така че лещата да бъде покрита поне с 1 пръст отгоре и варим. Внимаваме да не загори и ако е нужно доливаме топла водичка. Сварената леща подправяме със сол и изваждаме зеленчуците. Пасираме я на гъсто пюре, което объркваме с предварително почистения и сварен в 150 мл подсолена вода ориз. Сгорещяваме част от маслото и олиото и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Разливаме супата по порциите, подправяме с разтопеното масло и поръсваме с пържените крутони.
Пълнен език
Продукти за 4 порции:1 по-голям език, средата на 3 филии стар бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 60 г масло, 2 яйца, 4-5 с.л. сметана, 1 щипка настъргана лимонова кора, 10 зърна черен пипер, 1 щипка захар, сол, магданоз
Нaчин на приготвяне: Сваряваме езика в подсолена вода заедно с наситнения магданоз и зърната черен пипер. В дълбока купа натрошаваме хляба, прибавяме разбитите яйца, прясното мляко, захарта, лимоновата кора и 1/3 от маслото. Разбиваме на гладка смес. Разрязваме сварения и обелен език по дължина и го пълним с плънката. Привързваме със здрав конец, обилно го намазваме с масло и сметана, увиваме го във фолио, слагаме го в тавичка и печем 30 мин в умерена фурна.
Суха баклава
Прoдукти: 8 яйца, 300 г брашно, 300 г захар, 600-700 г счукани орехи, 2 ч.л. какао или парче шоколад, 1 ч.л. кафе, 300 г краве масло,сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото, прибавяме брашното, 1 яйце и малко сол и омесваме питка, която разделяме на две части. Разточваме от двете половинки кори с дебелина 5 мм. Едната от тях разстиламе на дъното на намаслена тава. След това оставяме тавата с тестото и другата разточена кора на студено, за да се отпуснат. През това време разделяме жълтъците на останалите яйца от белтъците, разбиваме добре жълтъците със захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме счуканите орехи, какаото, кафето и накрая разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената смес върху тестото в тавата и покриваме с втората кора. Печем сладкиша в умерена фурна и, докато е още топъл, го нарязваме на пастички и поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с месо и шунка
Прoдукти: 400 г спагети, 500 г телешко месо, 300 г шунка, 1 ч.ч. доматено пюре, 2-3 кисели краставички, 2-3 моркова, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 щипки стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода заедно с чубрицата и малко зехтин. Отцеждаме и ги изплакваме. Нарязваме месото на малки кубчета и го запържваме в останалия зехтин. Изваждаме го и го прибавяме към спагетите заедно с нарязаните шунка и краставички. В същата мазнина запържваме морковите, нарязани на кубчета. Щом поомекнат, поръсваме червения пипер, разбъркваме и изсипваме доматеното пюре, разредено с малко топла вода. Изчакваме сосът да клокне и го изсипваме върху спагетите.
Ябълков сюрприз
Прoдукти: 1 кг ябълки, 150 г мед, 200 г орехови ядки, 150 мл компот по желание, 70 г захар, 100 г лимони, 25 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ябълките, нарязваме ги на четвъртинки и ги подреждаме в тавичка. Разбиваме меда с малко от захарта и изливаме сместа върху ябълките. Запичаме на умерена фурна. В отделен съд карамелизираме останалата захар с маслото. Към нея прибавяме сока от компота и сока от лимоните. Разбъркваме добре и оставяме да поври. Добавяме натрошените ядки и разбъркваме внимателно. Заливаме изпечените ябълкови парчета с топлия сироп и сервираме.
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...
Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...
Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...
Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовет...