Още рецепти » 19 февруари

 19 февруари

ЗАКУСКА

Макарони със сос бешамел

Прoдукти: 500 г макарони, 100 г краве масло, 300 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 2-3 с.л. галета, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Приготвяме сос бешамел от половината масло, млякото и брашното. Подправяме с индийско орехче и го сваряваме на умерен огън. Сипваме макароните в намаслена и поръсена с галета тавичка. Заливаме със соса, поръсваме с останалата галета и настъргания кашкавал и тук там слагаме парченца масло. Печем в умерено загрята фурна, докато се образува хрупкава коричка.

ОБЯД

Супа с грах и шунка

Прoдукти: 250 г грах, 200 г шунка, 1 малка бяла ряпа, 1 глава лук, 1,5 л зеленчуков бульон, 2 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме бульона на огъня и прибавяме граха, нарязаната на кубчета шунка и нарязаната ряпа. Варим до готовност. Накрая посоляваме и застройваме със ситно нарязания лук, който сме запържили в разтопеното масло. При поднасяне поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Дроб по селски

Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз

Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.

Сиропирани солени сладки

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 200 г краве сирене, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 100 г нишесте, 3 яйца, 2 ч.л. сода бикарбонат, 1 ванилия; зa сиропа: 1,5 л вода, 1,5 кг захар, сокът от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Накисваме сиренето за 3-4 часа в топла вода и след това го пасираме. Смесваме с пудрата захар и маслото, размекнато до стайна температура. Прибавяме яйцата и содата и разбъркваме добре. След това постепенно сипваме брашното, размесено с нишестето и ванилията, като интензивно месим, за да получим гладко тесто. От тестото правим малки пръчици, които подреждаме в намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовеят. Изваждаме готовите пръчици, с помощта на четка ги напръскваме с гореща вода, покриваме ги с капак или фолио и изчакваме около 5 мин да попият водата. После ги потапяме в изстиналия захарен сироп и ги оставяме да престоят в него 1-2 часа, за да се напоят добре.

ВЕЧЕРЯ

Пикантни рибни късове

Прoдукти: 500 г филе от бяла риба, сол, черен пипер, сок от един лимон, 4 картофа, олио, 2 глави лук., 1 с.л. масло, 125 мл бяло вино, 250 г сметана, магданоз, копър.

Нaчин на приготвяне: Измиваме рибните късове, подсушаваме ги и поръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер. Обелваме картофите и ги настъргваме. Рибните филета овалваме в картофените стърготини и притискаме добре. Изпържваме парчетата от двете страни, изваждаме ги и нареждаме върху салфетка, за да попие излишната мазнина. Поставяме рибата в съд с капак на топло. Нарязваме лука на малки кубчета, изпържваме го в разтопеното масло и заливаме с виното. Оставяме да поври и добавяме сметаната и ситно нарязаните магданоз и копър. Когато сосът заври, отстраняваме от котлона и подправяме със сол и черен пипер. В чиниите за сервиране слагаме няколко парчета риба и заливаме с приготвения сос.

Кисел от бадемово мляко

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Страх ме е да летя със самолет

Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде. Потните му длани стискат здраво подлакътниците при изли...

Домашно лечение с черноморска луга

„Кални бани у дома", казвам аз при започване на разговора ни с проф. д-р Стефка Тепавичарова за лечебните свойства на стабилизираната луга от Бургаското и Поморийското езеро, но тя бърза да ме по...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

Лечение с елхови шишарки

Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...

Начало