Още рецепти » 26 ноември

 26 ноември

ЗАКУСКА

Кифлички-рула

Прoдукти: 750 г брашно, 3 яйца, 180 г захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 30 г мая, настъргана лимонова кора; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г захар, 2-3 с.л. какао, 200 г счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, втасалата мая, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. През това време възвираме млякото на огъня заедно със захарта и какаото. Прибавяме орехите, разбъркваме много добре и отстраняваме от огъня. Разделяме втасалото тесто на 4 топки, които разточваме на правоъгълни кори. Разпределяме плънката върху корите и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, завиваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Доматена супа със скариди

Продукти за 4 порции: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. После изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.

Риба с бира и стафиди

Продукти за 4 порции: 1 кг филе от риба, 2 глави лук, 2 моркова, 1 корен магданоз, 40 г краве масло, 1 с.л. стафиди, 1 ч.л. мед, сокът и кората от половин лимон, 1 малка бутилка бира, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме и нарязваме рибата. Поръсваме с черен пипер и сол и я оставяме в хладилник за 30 мин. Нарязваме лука, морковите и магданозения корен и ги запържваме в разтопеното масло. Нареждаме рибените парчета в намаслена плитка тенджера и разстиламе отгоре зеленчуците. Прибавяме стафидите, подправките, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Сипваме бирата и меда, разреден с малко топла вода. Посоляваме и варим десетина минути на силен огън. Намаляваме огъня и задушаваме до готовност.

Реване с грис и брашно

Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, застиламе я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, надупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Калмари във винен сос

Продукти за 4 порции: 500 г калмари, 2 малки глави лук, 1 с.л. бяло вино, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 6-8 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите, почистваме ги и ги посоляваме. Загряваме мазнината и в нея запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме калмарите, нарязани на ивички, и задушаваме на тих огън около 20 мин. След това наливаме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на калмарите.

Крем от ориз и сметана

Продукти за 5 порции: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вода и варим до омекване, след което го прекарваме през сито. Кипваме млякото и прибавяме към него захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците и ги съединяваме с млякото. Прибавяме желатина и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме съда от огъня и поизстудяваме крема с леко бъркане. Отделно разбиваме добре сметаната и след това я съединяваме с крема. Прибавяме пасирания ориз, ароматизираме с ванилията и изсипваме крема в намокрена форма, която слагаме в хладилника да се охлади. Преди сервиране потапяме формата за миг в гореща вода и обръщаме крема в чинията. Поднасяме го студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни бисквити

Бадемови бисквити Прoдукти: 1 ч.ч. обелени и смлени бадеми, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 25 обелени цели бадеми. Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените бадеми с белтъците и разбиваме, докато ...

Десерти за летните жеги

Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...

Билкови напитки

Сироп от боровинки Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар. Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. З...

Картопът – бяла приказка в градината

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...

Начало