ЗАКУСКА
Милинки от готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово тесто, 100 г натрошено сирене; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. натрошено сирене /или извара/, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Оставяме готовото тесто да втаса. Разточваме го на кора и го поръсваме с натрошеното сирене. Сгъваме кората и отново измесваме. После потапяме ръцете си в мазнина и късаме топки с големината на орех. Нареждаме ги плътно една до друга в обилно намаслена тавичка. Покриваме милинките с кърпа и ги оставяме на топло да втасат. Отделно разбиваме яйцата за заливката с прясното мляко. Прибавяме разтопеното масло и натрошеното сирене и разбъркваме. Когато милинките бухнат, заливаме с приготвената смес и печем в силна фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Супа пюре от пресни домати
Продукти за 5 порции: 750 г домати, 1 ч.ч. ориз, 50 г пушени гърди, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. захар, 30 г краве масло, дафинов лист, черен пипер, сол, 6-7 ч.ч. костен бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пушените гърди, морковите, целината и лука. Запържваме ги в мазнината и прибавяме към тях 500 г обелени и настъргани домати, чесъна, захарта и по-голямата част от ориза. Заливаме с част от бульона, кипваме и варим 25-30 мин на тих огън, като към края на варенето посоляваме и прибавяме дафиновия лист. Прекарваме сварените продукти през сито, разреждаме полученото пюре с останалия бульон и прибавяме маслото. Отделно в малко мазнина задушаваме останалите обелени и нарязани домати. Сваряваме ориза в малко бульон. Прибавяме задушените домати и сварения ориз към супата, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Кебап върху патладжанено пюре
Продукти за 4 порции: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 4 пиперки, 4 патладжана, 4 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио, докато остане на мазнина. Слагаме ситно нарязания лук и пържим още 5 мин. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и червения пипер. Разреждаме с 1 ч.ч. гореща вода и варим 30 мин, докато се свари месото. Посоляваме. Отделно изпичаме патладжаните и чушките и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме счукания чесън и обелените и настъргани домати. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол. Във всяка чинийка за сервиране слагаме пласт патладжанено пюре, а отгоре разпределяме месото от кебапа.
Пастички с какаов крем
Прoдукти: 4 белтъка, 70 г захар, 170 г смлени орехови ядки; зa крема: 170 г краве масло, 4 жълтъка, 2 ванилии, 50 г какао /или шоколад на прах/, 170 г захар, 1/2к.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците заедно със захарта, докато получим твърд сняг. Прибавяме смлените орехови ядки. Разбъркваме и изсипваме сместа в квадратна тавичка, която сме намазали с масло и посипали с брашно. Печем в умерена фурна. Разтопяваме маслото за крема на тих огън, прибавяме захарта и какаото и варим при непрекъснато бъркане, докато се разтвори захарта. Тогава прибавяме един по един жълтъците и ванилията. Разбиваме много добре крема и с помощта на нож, който мокрим във водата, го намазваме върху изпечения сладкиш.
ВЕЧЕРЯ
Задушени калмари със сос от пушено сирене
Продукти за 4 порции: 8 калмара, 2 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. вегета, 20 г пушено сирене, 1 ч.л. настърган лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета и ги сваряваме. Отцеждаме водата. Стопяваме маслото на слаб огън и сипваме млякото. Когато заври, прибавяме нарязаното на парченца пушено сирене. Слагаме и подправките и варим, докато сосът се посгъсти. Пускаме калмарите в соса и варим още 15 минути, за да поемат аромата му.
Пъпеш с бисквити
Прoдукти: 1 ч.ч. настърган пъпеш, 40 г краве масло, 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 ч.ч. смлени обикновени бисквити.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта и жълтъците. Постепенно прибавяме бисквитите, пъпеша и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тава. Печем 30 мин в умерена фурна.
Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...
За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...
Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...
Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...