Още рецепти » 01 декември

 01 декември

ЗАКУСКА

Добружанска кавърма

Прoдукти: 1-2 пакета фини кори, 300 г краве сирене, 1 пакетче краве масло, 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: В намаслена тавичка надипляме корите. Разпределяме отгоре сиренето и нарязаното на малки парченца масло. Разбиваме яйцата заедно с млякото и солта. Заливаме кавармата в умерено загрята фурна до зачервяване.

ОБЯД

Чорба от червено цвекло и картофи

Прoдукти: 3-4 картофа, 1 малка глава червено цвекло, 1 парче прясна зелка, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. краве масло, 4-6 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета, зелето - на ситно, а червеното цвекло - на малки парченца. Настъргваме на ситно ренде магданозения корен и моркова. Сипваме всички продукти в 1 л вряща вода и варим, докато омекнат. След това посоляваме и прибавяме маслото. Варим още само 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Разливаме чорбата по чиниите и във всяка чиния слагаме по 1 твърдо сварено яйце, нарязано на едри парчета.

Наденички с ябълка

Прoдукти: 2 кг ябълки, 1 кг наденички, 75 г краве масло, 1 чаша сухо бяло вино, 2 с.л. нишесте (брашно).

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги и нарязваме на тънки резенчета. Намазваме с масло кръгла тавичка и подреждаме ябълките на кръгове. Отгоре разхвърляме 25 г краве масло. Включваме фурната на 180 градуса и печем ябълките до леко омекване, но да не се разкашкат. Разтваряме нишестето (брашното) в хладка вода и го изсипваме в затопленото (но не кипящо) вино. Изсипваме течността върху ябълките. Междувременно запържваме на слаб огън с останалото масло наденичките, предварително набодени на няколко места с вилица. Подреждаме наденичките върху ябълките и слагаме да се запекат в умерена фурна. При поднасяне обръщаме тавичката обратно - с долната част нагоре.

Турта с ябълки

Прoдукти: 6 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 пакетче краве масло, 6 сладки ябълки, 1 непълна ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 1 шепа орехови ядки, галета, 1 бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: От брашното, бакпулвера, водата и разтопеното масло омесваме твърдо тесто и го разточваме на две кори. Между тях слагаме обелените и настъргани настъргани ябълки. Поръсваме със захар, галета, едро счукани орехови ядки и канела. Отстрани притискаме туртата плътно, за да не излезе плънката. Печем я във фурната при умерена температура.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от моркови

Прoдукти: 4-5 моркова, 100 г брашно, 2-3 с.л. едро нарязани орехи или лешници, 1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз, 2 ситно нарязани пресни люти чушки, 1 ч.л. къри, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. бакпулвер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите на ситно ренде и ги смесваме с брашното, ядките, солта, бакпулвера и подправките. Добавяме малко вода, така че да се получи гъста каша. Със супена лъжица вземаме по малко от сместа и пущаме в сгорещената в дълбок тиган мазнина. Обръщаме често, за да покафенеят от всички страни. Регулираме огъня така, че крокетите да се изпържват за 4-5 мин. Изваждаме готовите крокети и ги нареждаме в гевгир, за да се отцедят от мазнината. Поднасяме ги топли с кисело мляко и салата по избор.

Плодова салата с ананас

Прoдукти: 1 банан, 1 портокал, 2 ябълки, половин ананас, сокът от половин лимон, 1 к.ч. плодов сироп /по избор/.

Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца, смесваме ги и заливаме с лимоновия сок и сиропа. Преди поднасяне оставяме салатата 30 мин в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

100 начина да доживеем до 100

Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...

Направете си мазе на балкона

За да си направите плодохранилище на балкона, ще ви е нужно сандъче с размери 40 х 60 см с височина 50 см. На дъното се слагат два контакта за лампи, покриват cе с метални кутии за консерви. Те трябва...

Трапезария в хола

Дневната е най-важната стая в дома и често изпълнява ролята не само на място за почивка и гледане на телевизия. Поради неголемите размери на жилището, а и заради модния студиен вариант, много често то...

Трапезата на НИКУЛДЕН

Чорба от шаран Продукти за 4-5 порции: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол. Нaчин на приго...

Начало