ЗАКУСКА
Сусамени кравайчета
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 5 с.л. захар, 1 ч.ч. олио /или 200 г краве масло /, 2 ванилии, 1 пакетче амонячна сода, 2 ч.л. оцет, 1 белтък, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото /или размекнатото масло/, ванилиите, разтворената в оцета амонячна сода и брашното. Замесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 1 см. С помощта на голяма и малка чаша изрязваме от тестото кравайчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с белтъка и ги поръсваме със сусам. Печем кравайчетата в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Млечна супа с ориз
Прoдукти: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).
Кайма на фурна
Прoдукти: 500 г кайма, 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, 1 к. ч. ориз, 2 с. л. джоджен, 2-3 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2 ч. ч. вода, млян черен пипер, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре всички продукти и изсипваме сместа в намазана с масло тавичка. Отгоре нареждаме парченца масло и запичаме във фурната.
Маков кекс
Прoдукти: 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 100 г маково семе, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта, докато побелее. При непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. След това лъжица по лъжица сипваме последователно прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно. Попарваме маковото семе във вряла вода, отцеждаме го много добре и го слагаме в тестотозаедно с ванилиите. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Спагети със спанак
Прoдукти: 500 г спагети, 800 г спанак, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. От брашното, млякото и брашното приготвяме светъл сос. Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в малко вода. Добавяме соса и спагетите, поръсваме с индийско орехче, леко посоляваме и разбъркваме.
Крем „Фантазия”
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени /по желание печени/ орехи, 1 пакетче дребни бисквити, сладкарски бои.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме млякото и го разбиваме с пудрата захар и орехите на крем. Разделяме го и оцветяваме в 2-3 различни цвята по желание. В подходящи стъклени купички редим 2-3 реда бисквити, малко крем от един цвят, ред бисквити, друг цвят крем и т.н., докато разпределим целия крем. Най-отгоре редим по-дребни бисквити. Оставяме купите за 1-2 часа в хладилника да се изстудят.
Студено мариновани чорбаджийки Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 150 г сол, 150 г захар, 300 мл оцет, 1 глава чесън, 2 връзки копър Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките и изрязваме дръжките и...
Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...
Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е въ...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...