Още рецепти » 11 януари

 11 януари

ЗАКУСКА

Кифлички със сладко от зелени смокини

Прoдукти: 5 яйца, 1 пакет краве масло, 1/2 ч.ч.кафява захар, 5 с.л. прясно мляко, 1 лимон, 1 бакпулвер, 300 г брашно, аромати, орехи, сусам; зa плънката: 15 ореха, 15 ч.л. галета, 3 с.л. нишесте, 1 голям буркан сладко с дребни смокини

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло със захарта. Постепенно прибавяме млякото с ароматите, лимоновата кора, част от месото на лимона и сока. Работим с пасатора. Брашното размесваме с бакпулвера, оформяме като кладенче и замесваме меко тесто, ръсейки постепенно ореховите ядки, докато стане готово за разточване. От получената голяма кора режем лентички и във всяка завиваме отцедени цели или половинки плодове, оваляни в нишесте и галета. Оставяме кифличките да бухнат, наредени в тава и намазваме с жълтък. Отгоре поръсваме със сусамени семена. Изпичаме във фурната при 180°С до порозовяване.

ОБЯД

Млечна кремсупа с царевица

Продукти за 4 порции: 600 г сварена или консервирана царевица, 2 картофа, 1 глава лук, 1 л прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 дафинов лист, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и пържим още 1-2 мин. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Изчакваме супата да заври, прибавяме дафиновия лист, посоляваме и сипваме половината от царевицата. Варим 15-20 мин, оставяме супата да поизстине, изваждаме дафиновия лист и пасираме. Прибавяме останалата царевица, загряваме няколко минути на огъня и поднасяме.

Мусака с кускус

Продукти за 4 порции: 300 г кускус, 750 г кайма /смес/, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. брашно, 1 пакетче краве масло /разтопено/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме кускуса в подсолена вода, отцеждаме го и го заливаме с 3 с.л. разтопено и сгорещено масло. Отделно в 3 с.л. разтопено масло запържваме нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка слагаме половината от кускуса, отгоре разстиламе каймата и покриваме с останалия кускус. Разбиваме яйцата с прясното мляко, добавяме брашното, разбъркваме добре и заливаме мусаката. Поръсваме с останалото разтопено краве масло и печем двадесетина минути в силна фурна.

Грисови топки

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин захарта, разтворена в 300 мл вода.

ВЕЧЕРЯ

Омлет по трънски

Прoдукти: 8 яйца, 100 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 връзка копър, 60 г краве масло, 5 с.л. сметана, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и обелваме картофите, нарязваме ги на тънки парчета и пържим в сгорещеното олио. Отделно разбиваме яйцата и към тях прибавяме сметаната, настъргания кашкавал, ситно нарязан копър, черен пипер и сол. Изсипваме сместа при картофите и запържваме на силен огън, като непрекъснато бъркаме. Щом яйцата стегнат, оставяме омлета леко да се запече от едната страна и обръщаме в чиния. Разтопяваме маслото в тигана и пущаме за малко омлета с неизпържената страна надолу, за да се доизпържи.

Баварски крем с плодов нектар

Прoдукти: 1 бутилка плодов нектар по избор, 1 ч.ч. кристална захар, 1 с.л. ром, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар; зa гарниране: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Кристалната захар заливаме с 1 ч.ч. гореща вода и бъркаме, докато се разтопи. Прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и разбъркваме. Ароматизираме с рома, прибавяме нектара, а след това и разбитата с пудра захар сметана. Приготвения крем изсипваме в намазана форма и оставяме в хладилника да се желира. След това изсипваме готовия крем в подходящ съд и гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. За украса можем да използваме съответстващи на нектара плодове от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се избавим от безсънието?

Най-честите причини за безсъние е нарушаването на режима на сън и бодърстване заради налагаща се работа през нощта, лягане не точно в определен час и т.н. Ще прибавим и силната емоционална възбуда пре...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Сентръл парк – сърцето на Ню Йорк

Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...

Начало