Още рецепти » 27 септември

 27 септември

ЗАКУСКА

Милинки с кисело мляко

Прoдукти: 700 г брашно, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 500 г кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г краве масло, 300 г сирене, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата. После размиваме маята в същата тази вода. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. Разбиваме киселото мляко със содата и прибавяме втасалата мая, солта и брашното. Замесваме меко тесто. Оформяме от тестото топчета и върху всяко топче забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в тавичка, която обилно сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат. После леко ги посипваме с брашно, размесено със сол. Заливаме ги с разтопеното масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Телешко варено

Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагами едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.

Печена свинска плешка по лионски

Продукти за 1 порция: 150 г месо от плешка, 1 с.л. мазнина, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол, ким.

Нaчин на приготвяне: Обезкостената плешка оформяме на правоъгълник, начукваме и натриваме със сол, счукан чесън и черен пипер. нареждаме отгоре задушения в мазнина лук, увиваме на руло и завързваме с конец. Поставяме в съд, на дъното на които сме наредили свински кости, заливаме с малко вода и печем във фурната. Ако месото е постно, намазваме отгоре с мазнина. Поръсваме с ким. По време на печенето поливаме от време на време със соса. Опеченото месо поднасяме нарязано на филии и гарнирано със задушени зеленчуци.

Лешникова торта

Прoдукти: 6 яйца, 6 с.л. лешници, 1 с.л. галета, 6 с.л. захар, 1 шепа стафиди, 1 с.л. ром или коняк, 1 лимонена кора, сок от половин лимон, 100 г шоколад, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и прибавяме счуканите лешници, стафидите, настърганата лимонова кора, сока от лимона и бакпулвера. Разбиваме белтъците на сняг, изсипваме в сместа, като непрекъснато бъркаме. Изсипваме получената смес в намазана с масло тавичка и печем в гореща фурна. Сваряваме сироп от 1 ч.ч. захар и 11/2 ч.ч. вода и докато е още горещ, го изсипваме върху изстиналия блат. При сервиране заливаме с разтопения в малко мляко шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Телешко филе с маслини

Продукти за 4 порции: 4 телешки филета, брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г гъби, 250 г белени домати, 20 черни маслини, 3 с.л. настъргани бадеми, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме телешките филета и овалваме ги в брашното. После леко ги изтръскваме, за да падне излишното брашно и ги изпържваме в по-голямата част олио. В останалото олио запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Когато лукът стане златист, прибавяме измитите и нарязани гъбите, доматите, виното, настърганите бадеми, малко шунка или пушена сланина, нарязани на парченца, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да заври добре. Когато е готов, прибавяме обезкостените маслини, изчакваме да заври отново и поливаме с него телешките филета.

Парфе със сметана

Прoдукти: 2 яйца, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. брашно, 4 ч.л. желатин, 1 голяма кофичка сметана, 8 с.л. пудра захар, 1 ванилия, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. настърган шоколад.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Смесваме го с киселото мляко. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията и внимателно съединяваме с киселото мляко. Изсипваме така приготвения крем върху блата и поръсваме с настърган шоколад. Държим парфето 2 часа в хладилник и след това поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тайните на перфектната домакиня

Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”. Електричеството Ако искате да р...

Здрав сън върху удобен матрак

Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Срокове за сеитба на зеленчуците

Ориентировачни срокове за сеитба на разсади и засаждане на открито на ранни зеленчуци, както и за сеитба на разсади за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово покритие РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, ...

Начало