Още рецепти » 03 ноември

 03 ноември

ЗАКУСКА

Печени филии с пушено сирене

Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.

ОБЯД

Курбан по разградски

Прoдукти: 500 г овнешко или шилешко месо, 1/2 ч. ч. ориз, 2-3 домата, 1/2 ч. ч. олио, 1 глава лук, 2 яйца, магданоз, джоджен, сол, 1/2 ч. л. червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го сваряваме. Прибавяме олиото, ситно нарязания лук, ориза и червения пипер. След 15 минути слагаме настърганите или ситно нарязани домати. Варим още 15 минути. Разбиваме яйцата и на тънка струйка ги наливаме във врящия курбан, за да се пресекат. Посоляваме и поръсваме с магданоз и джоджен.

Пълнени ябълки с кайма

Продукти за 5 порции: 10 големи червени ябълки, 1-2 с.л. лимонов сок, 3-4 с.л. масло, 200г ситно нарязан лук, 350 г кайма, 35 г галета, 1 и 1/2 ч.л. пелин, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 400 мл пилешки бульон, 1 пълна с връх с.л. нишесте, 3-4 с.л. вода.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме измитите ябълки напречно наполовина и издълбаваме семенната част. Намазваме ръбчетата им с лимонов сок. Разтопяваме маслото и задушаваме лука около 5 мин. Прехвърляме го в купа .В същия тиган пържим 5-7 мин подправената на вкус кайма, която трябва добре да се раздроби. Прехвърляме я при лука. Добавяме галетата , целината и останалите изброени подправки и разбъркваме всичко много добре. С тази смес пълним ябълките. Нареждаме ги в огнеупорен съд (може и глинен), заливаме с пилешкия бульон, захлупваме и печем в силна фурна 35-40 мин. Изваждаме ябълките и ги оставяме на топло. Сока от печенето на ябълките прецеждаме, загряваме на умерен котлон и прибавяме размитото на гладка кашичка с малко вода нишесте. Сгъстяваме с бъркане соса. Поливаме с него ябълките и сервираме.

Суфле от кестени

Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени /, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.

ВЕЧЕРЯ

Котлети със сирене

Продукти за 4 порции: 4 свински котлета, 500 г домати, 4 филийки пушено сирене, 4 блокчета топено сирене, 2 с.л. течна сметана, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 50 мл олио, 1 ч.л.смлян чесън, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. сушен риган, 1 к.л. ким, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, начукваме го леко и го запържваме от двете страни в сгорещеното олио. Подправяме котлетите с черен пипер и сол на вкус. Смесваме обелените и настъргани домати с нарязаните маслини, 2 скилидки счукан чесън и подправките. Разтопяваме сирената на водна баня, прибавяме останалия счукан чесън и сметаната и бъркаме, докато получим хомогенна смес.
В пръстен сът сипваме 4-5 с.л. от доматения сос, нареджаме отгоре котлетите и заливаме с останалия сос. Поръсваме виното и олиото, покриваме с алуминиево фолио и печем 30 мин в гореща фурна.

Плодова салата с целувки

Прoдукти: 3 големи ябълки, 3 целувки, 1 кг студено кисело мляко, 2 с.л. сладко от ароматен плод, 2 с.л. стафиди, 1 мандарина, нарязана на парченца, или 1/2 портокал.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни парченца. В широки чаши редим пласт ябълки, размесени с парченца мандарина, пласт кисело мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт е от мляко. Гарнираме със сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Вкусни шницели

Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...

Пахирата – дебелана с екзотична красота

Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Аме...

Начало