ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар.
ОБЯД
Млечна супа със сирене
Продукти за 5-6 порции: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с млякото. Оставяме супата да ври 5-6 мин на умерен огън, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме останалото масло, яйцата, които сме нарязали на дребни кубченца, и сол на вкус. При поднасяне поръсваме с натрошеното сирене, размесено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Фрикасе от картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 100 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 3-4 яйца, 3-4 моркова, 1 малка глава целина заедно с няколко листа, сок от 1 лимон, 1 к.ч. бяло вино, няколко зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки, заливаме ги със студена вода и бавно кипваме на огъня. Прекарваме през месомелачка морковите и целината /заедно с листата/. Задушаваме ги в 2 с.л. разтопено масло и ги прибавяме към картофите. Посоляваме, поръсваме черен пипер и лимонов сок, наливаме виното. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка. При непрекъснато бъркане я разреждаме с отварата от картофите, кипваме на силен огън, преместваме на слаб огън и застройваме с жълтъците. Заливаме картофите с приготвения сос и оставяме ястието да къкри на слаб огън още 5-6 мин.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пиперки със сирене и яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.
Круши с маточина
Прoдукти: 4 едри круши, 2-3 стръкчета прясна маточина или 1-2 с.л. сушена, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на маточината, заливаме ги с 1 л вряща вода и ги запарваме 15 мин. Прецеждаме отварата и я подслаждаме със захарта. Слагаме я отново на огъня и пущаме в нея обелените круши цели. Варим ги десетина минути, изваждаме и ги нареждаме в чиния. Сгъстяваме останалия сироп на тих огън и с него заливаме крушите. Сервираме десерта добре охладен и украсен с листенца прясна маточина.
Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възмож...
В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...
Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако е...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...