ЗАКУСКА
Козуначени кифли
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 непълна кафена чашка олио, 30 г мая, 300 г мармелад.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с хладкото мляко, прибавяме към останалите продукти /без мармелада/ и замесваме средно твърдо тесто, което оставяме на топло да втаса. След като втаса, разточваме тестото на кори с дебелина около 5 мм и диаметър около 20 см. Всяка кора разрязваме на 8 еднакви сектора. Така получените парчета намазваме с мармелада и завиваме на кифли от широката към тясната страна. След като втасат, намазваме кифлите с жълтъка, поръсваме с кристална захар и ги нареждаме в предварително намазнена и набрашнена тавичка. Слагаме тавичката в незагрята фурна и печем кифлите до розово при умерена температура.
ОБЯД
Кремсупа от праз и картофи
Продукти за 4-5 порции: 5-6 картофа, 2 стръка праз, 1 с.л. вегета, 5-6 с.л. прясна сметана, 2 жълтъка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета, заливаме ги с 5 ч.ч. гореща подсолена вода и варим на умерен огън. Когато картофите омекнат, прибавяме нарязания на парчета праз и варим, докато продуктите омекнат напълно. Тогава разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Прибавяме вегетата и варим още 5-6 мин. Накрая застройваме супата с жълтъците, които сме разбили в сметаната.
Задушено месо с топено сирене и гъби
Прoдукти: 500 г свинско месо без тлъстини, 1 пиле, 200 г топено сирене, половин пакетче краве масло, 1 с.л. горчица, 250 г гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на малки парчета, а пилето - на порции. Нареждаме двата вида месо в намаслен глинен съд, прибавяме ситно нарязаните гъби и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Покриваме отгоре с топеното сирене, слагаме тук там парченца от маслото и заливаме с горчицата, размита в 1 к.ч. вода. Захлупваме и печем в умерено загрята фурна.
Сладко макаронено рагу
Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Крокети аламинут
Продукти за 1-2 порции: 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин глава лук, 1 щипка кимион, чубрица, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.
Желиран крем с кисело мляко
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 200 г захар, сокът и кората от 1 лимон, 2 с.л. желатин, 100 г орехови ядки, 50 г стафиди.
Нaчин на приготвяне: Сипваме захарта към киселото мляко и разбиваме много добре. Прибавяме лимоновия сок и ситно настърганата лимонова кора, ситно нарязаните орехови ядки и стафидите. Отделно накисваме желатина в студена вода и след това го разтваряме на водна баня. Оставяме го малко да поизстине и го сипваме в млечната смес. Разбъркваме и разсипваме крема в стъклени чаши, които слагаме в хладилника за 2-3 часа. Украсяваме желиралия крем с плодове от сладко или захаросани плодове и поднасяме.
За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...
Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...
Може би най-популярната чуждестранна дестинация за българските туристи е тази до Охрид и Охридското езеро. Това не е случайно. Кацнал на живописния бряг на езерото, градът сияе като бисер сред запусна...
Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...