Още рецепти » 27 декември

 27 декември

ЗАКУСКА

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Чорба от леща

Продукти за 5 порции: 250 г леща, 1-2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 клонче чубрица, 1 ч.ч. сок от кисело зеле.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребна леща и я накисваме за една нощ в студена вода. Варим лещата в нова вода, като прибавяме нарязания на тънки филийки лук, обелените скилидки чесън и клончето чубрица, което изхвърляме, след като се свари лещата. Скилидките чесън трябва да омекнат без да се разварят. Не доливаме вода. Когато лещата е напълно увряла, наливаме зелевия сок.

Миди с картофи на фурна

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 200 г консервирани или сварени миди, 5 глави лук, 300 мл зеленчуков бульон, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, 8 филенца аншуа, 2 стръка зелен лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на тънки филийки или ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме яйцата с млякото и бульона и поодправяме с черен пипер и сол на вкус. В намаслена тавичка нареждаме на последователни пластове картофите, нарязания на филийки лук и мидите, размесени с нарязаната аншоа. Заливаме с разбитите яйца и печем 45 мин при температура 180°С. Поръсваме готовото ястие с наситнения зелен лук.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Сьомга в пергамент

Продукти за 4 порции: 4 филета сьомга 180 г, 1 глава лук, 4 стръка пресен лук, 1-2 червени чушки, 4 стръка пресен копър, 4 пресни листенца босилек, 4 филийки лимон, сол, черен пипер, 50 мл сухо бяло вино, 25 мл олио

Нaчин на приготвяне: Прегъваме на две 4 листа пергаментова хартия. Изрязваме всеки прегънат лист във форма на полусърце – с един остър и един заоблен край. Разгъваме ги. В средата на всеки лист поставяме по едно рибно филе. Разпределяме върху филетата нарязаните на филийки зеленчуци и подправките. Поръсваме със сол и черен пипер и напръскваме с вино. Прегъваме хартията, като застъпваме краищата, за да не се разтворят по време на печенето. Получените пликчета намазваме с олио. Нареждаме ги върху решетката на фурната и печем 20-25 мин 180°С.

Крем от тиква с извара

Продукти за 4 порции: 250 г извара, 1 кг тиква, 1 с.л. олио, 100 г пудра захар, 60 г мед, 1 к.ч. орехови ядки, канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я настъргваме на едро ренде. Заливаме я с малко вода и задушаваме, докато омекне. След това я оставяме да поизстине и я пасираме на пюре. Смесваме изварата със захарта и меда и разбиваме сместа на гладка, пухкава маса. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме тиквеното пюре. Разбъркваме крема добре, разпределяме го в купички за сервиране и поръсваме със ореховите ядки, които сме смесили с канела.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...

Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...

Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...

Начало