Още рецепти » 29 октомври

 29 октомври

ЗАКУСКА

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

ОБЯД

Доматена супа със скариди

Продукти за 4 порции: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. После изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.

Задушен шаран с бяло вино

Продукти за 4 порции: 1 шаран около 1 кг /без главата и опашката/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз,оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на порции, посоляваме, поръсваме с оцет и оставяме рибата да престои 1 час на хладно място. Сгорещяваме олиото в теджера и слагаме подсушената риба да се задушава под похлупак само няколко минути, като обръщаме парчетата от двете страни. Поръсваме брашното, наливаме виното и 1 ч.ч топла вода и прибавяме нарязания на едри парчета лук, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън около 40 мин. След като отстраним от огъня, прецеждаме соса и заливаме с него задушения шаран.

Ябълков салам

Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.

ВЕЧЕРЯ

Телешко шкембе в гювече

Продукти за 4 порции: 600-700 г шкембе, 2-3 свински крачета, 150-200 г луканков салам, 1 ч.л. червен пипер, сол, черен пипер, 1-2 с.л. краве масло

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шкембето на едри парчета. Варим го с крачетата в топла подсолена вода около 2 часа, докато месото започне да се отделя от крачетата. Обезкостяваме крачетата и нарязваме месото и кожичките на парченца. Същото правим със салама и шкембето. Разпределяме месата в гювечета, слагаме по малко масло и заливаме с бульона, в който са вряли месата. Поръсваме с червен и черен пипер. Ако е необходимо, досоляваме. Печем 10 мин в силна фурна.

Бадемов крем

Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Кремът има вид на тортичка, която разрязваме на порции.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Стиропорни таванни плоскости

Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...

Консервиране на череши

Компот от череши Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон. Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сиро...

Начало