Още рецепти » 19 юли

 19 юли

ЗАКУСКА

Персийски тутманик

Прoдукти: 4 яйца, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. натрошено или настъргано сирене, 1-2 ч.ч. брашно.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме последователно към тях мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганото сирене и толкова брашно, че сместа да получи гъстотата на кейково брашно. Изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка, намазваме отгоре с яйце и печем до зачервяване в умерена фурна.

ОБЯД

Селска чорба

Продукти за 4 порции: 500 г агнешко или шилешко месо, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Джолан по италиански

Продукти за 4 порции: 1 кг говежди джолан, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. червено вино, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре джолана и го варим в продължение на 1 час с нарязания на филийки чесън. Прибавяме виното, размитото с малко студена вода доматено пюре, обелените скилидки чесън цели, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол. Оставяме ястието да се задушава на умерен огън, докато месото омекне съвсем, а сосът се сгъсти.

Мраморно руло

Прoдукти: 250 г смлени орехови ядки, 5-6 с.л. пудра захар, 2 белтъка, 2-3 с.л. какао, 2 с.л. ром; зa крема: 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. пудра захар, 2 сварени жълтъка, 1 ванилия, 1 с.л. кокосово брашно; зa украсата: 1 пакетче ниско калорично масло или сладка сметана, наколко разноцветни желе-бонбони, 1-2 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг, прибавяме смлените орехови ядки, захарта, пресятото какао и рома. Разбъркваме сместа добре и я разстиламе върху пергаментова хартия на правоъгълна кора.
Разбиваме на пяна маслото за крема със захарта. Пасираме твърдо сварените жълтъци, докато още са топли, и ги прибавяме към маслото. Прибавяме също така ванилията и кокосовото брашно. Разбъркваме добре и разстиламе крема върху приготвената кора. Навиваме кората на руло и го загъваме в пергаментовата хартия. Оставяме го да престои 2-3 часа в хладилник. Преди да поднесем, намазваме рулото с разбитото със захарта масло /или сметана/ и поръсваме с нарязаните бонбони.

ВЕЧЕРЯ

Панирано пиле по добруджански

Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. бяло брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 белтъка, 1 ч.ч. олио, 2 връзки магданоз, 1 ч.л. черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме или опичаме пилето. Забъркваме от брашното и малко вода рядко тесто за панировка. Посоляваме на вкус и прибавяме разтопеното масло, като не преставаме да разбиваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. След това внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци. Потапяме пилешките порции в тази смес, посоляваме ги, поръсваме с черния пипер и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Изваждаме изпържените парчета и ги оставяме да се отцедят, а в същата мазнина запържваме ситно нарязания магданоз. Поднасяме пилето, гарнирано с изпържения и отцеден магданоз.

Млечно парфе

Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно; за крема: 1 пакетче краве масло, 2 кофички кисело мляко, 3 яйца, 250 г захар, 1 с.л. желатин.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода. Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата. Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане глатка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин. Изливаме крема върху блата и оставяме да се желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Рози огряват балкона

Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...

Накарайте хормоните си да работят за вас

Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и настроението, предопределят състоянието на кожата, забавят или ускоряват процесите на стареене на организма. И въп...

Украсете банята с папирус

В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от л...

Начало