Още рецепти » 01 юни

 01 юни

ЗАКУСКА

Катми с мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.

ОБЯД

Агнешка супа

Прoдукти: 500 г предно агнешко възтлъстичко месо, 1 глава лук, 30 г краве масло, 2 с.л. ориз, 2 яйца, 1 с.л. оцет, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парчета, заливаме го с 1,5 л вода и оставяме да ври. Щом възври го отпенваме. Прибавяме маслото, обеления и разрязан на две лук, сол и черен пипер на вкус. Варим на умерен огън. Около 15 мин преди свалянето на супата от огъня прибавяме ориза, а към края поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Застройваме супата с яйцата, разбити с 1 с.л. оцет, и поръсваме с черен пипер.

Телешко с пушено сирене

Прoдукти: 800 г телешко месо без кост, 300 г пушено сирене, 50 г краве масло, 50 мл червено вино, 2-3 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки пържоли и леко го начукваме. Поръсваме го с оцета, черен пипер и сол и оставяме да престои 10-15 мин. Нареждаме пържолките в намаслена тавичка, като между пластовете редим нарязаното на кръгчета сирене. Най-отгоре покриваме със сирене и поръсваме с виното. Печем 1 час в умерено загрята фурна.

Черешова пита

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. олио, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 800 г череши или вишни /без костилките/, 1 ч.ч. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с кристалната захар, докато сместа побелее и се сгъсти. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме олиото и брашното, което сме смесили с ванилията и содата. Продължаваме да бъркаме 2-3 мин след като сме сложили всички продукти и после прибавяме почистените от костилките череши. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме питата нарязана на парчета и поръсена с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Канелони с гъби и песто

Прoдукти: 24 броя канелони, 750 г пресни гъби, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 300 г белени домати от консерва, 4 ч.л. зелено песто, 200 г настърган пармезан, 1 връзка зелен лук, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. масло, пресен розмарин, прясна майорана, пресен риган, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим канелоните в подсолена вода до полуготовност, след което ги изплакваме със студена вода и отцеждаме. Нарязваме зеления лук на кръгчета и го задушаваме в 1 с.л. масло заедно с нарязаните гъби. Щом лукът и гъбите поомекнат, подправяме с черен пипер и сол на вкус, поръсваме с наситнени магданоз и майорана, прибавяме пестото и 50 г пармезан, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Изчакваме сместа да поизстине и я пълним в канелоните. Нарязваме стария лук и чесъна на ситно и ги задушаваме в останалото масло. Добавяме нарязаните домати заедно със сока от консервата и задушаваме 15 мин. После поръсваме с наситнени розмарин и риган, посоляваме, прибавяме сметаната и разбъркваме. Варим още 10 мин и изливаме половината от соса в намаслена тавичка, нареждаме отгоре канелоните и поливаме с останалия сос. Поръсваме с останалия пармезан и печем 30 мин във фурна, загрята до 200°С.

Бадемово парфе

Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта, отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така докато формата се напълни, като завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...

Закуски с бутер тесто

Тестени рулца Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г сирене, 4 с.л. сметана, 3 с.л. кисело мляко, 1 скилидка чесън, сол, смлян черен пипер, счукан ким, 100 г кашкавал, 1 лимон за украса ...

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Начало