Още рецепти » 09 януари

 09 януари

ЗАКУСКА

Печени филийки с риба Тон

Прoдукти: 4 филии по-стар бял хляб, 1 консерва риба тон в собствен сос, 2 яйца, 1 малка глава лук, 150 г сирене, 1 с.л. заквасена сметана, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме рибата от маринатата и я смесваме със сметаната и настърганото сирене. Подправяме с малко сол и черен пипер и разбъркваме. Добавяме яйцата и настъргания лук. Мажем филийките с тази смес и печем 8 мин на горен реотан.

ОБЯД

Супа от пилешки бульон с бяло месо

Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 300 г бяло месо от кокошка, 2 яйца, 4-5 с.л. сметана, индийско орехче, лимонов сок, настъргана лимонова кора, 1/2к.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме на огъня 3-4 ч.ч. подсолена вода и сваряваме в нея кокошето месо. Изваждаме го, нарязваме го на кубчета и го оставяме в затоплен съд. Кипваме бульона, отстраняваме от огъня и го подправяме с виното, лимонов сок, настъргана лимонова кора, настъргано индийско орехче и сол на вкус. Застройваме бульона с яйцата, които сме разбили заедно със сметаната. Разпределяме свареното месо в чиниите за сервиране и заливаме с бульона. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Телешко с ориз

Продукти за 4 порции: 400 г телешко филе, 400 г домати, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 3 чушки, 2 стръка пресен лук, сол, 2 с. л. олио, 1/2 ч. ч. бульон, 50 мл сухо червено вино, 1 ч. ч. ч. черен пипер, 1 с. л. червен пипер, риган.

Нaчин на приготвяне: Накисваме предварително ориза за 1 час във вряла подсолена вода. Месото, чушките и доматите нарязваме на едри парчета, лука - на пръстени, чесъна - на ситно. Месото, чесъна и лука задушаваме в тигана със сгорещеното олио и прибавяме чушките, доматите, бульона и виното. Държим на огъня под капак 5 минути, сипваме ориза, червения пипер и ригана и задушаваме 10 минути. Подправяме със сол и червен пипер.

Сладкиш от макарони с ананас

Прoдукти: 250 г широки плоски макарони, 250 г консервиран ананас заедно със сока, 6 яйца, 5 с.л. разтопено краве масло, 1 1/2 к.ч. захар, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 250 г отцедени шайби от ананас за украса.

Нaчин на приготвяне: Варим макароните в леко подсолена вода до полуготовност и ги отцеждаме. Разбиваме яйцата заедно със захарта и разтопеното масло. Пасираме ананаса със сока и го прибавяме към яйцата заедно с ванилията и канелата. Прибавяме така приготвения крем към отцедените макарони и разбъркваме добре. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и подреждаме отгоре шайбите ананас. По желание в средата на всяка шайба можем да сложим вишничка от компот (без костилка). Печем сладкиша във фурна, загрята до 180°С.

ВЕЧЕРЯ

Паниран черен дроб

Продукти за 4 порции: 400-500 г телешки или свински черен дроб, 2 глави лук, 30 г /1 бучка/ краве масло, брашно, галета, черен пипер, горчица, сол, мазнина за пържене, 1 лимон, картофено пюре.

Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го на филии, посоляваме го и го оставяме да престои десетина минути, за да поеме солта. След това овалваме филийките дроб в смес от брашното и галетата и ги изпържваме от двете страни в много силно загрята мазнина. Нареждаме изпържения дроб в затоплена чиния и върху всяка филийка слагаме по парченце от маслото. Изсипваме в мазнината, в която сме пържили дроба, ситно нарязания лук и го пържим до слатисто оцветяване. Отстраняваме съда от огъня и прибавяме към лука горчица, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме и разпределяме лука върху изпържените филийки дроб.

Крем от тиква с извара

Прoдукти: 250 г диетична извара, 1 кг тиква, 1 с.л. олио, 100 г пудра захар, 60 г мед, 1 к.ч. орехови ядки, канела.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я настъргваме на едро ренде. Заливаме я с малко вода и задушаваме, докато омекне. След това я оставяме да поизстине и я пасираме на пюре. Смесваме изварата със захарта и меда и разбиваме сместа на гладка, пухкава маса. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме тиквеното пюре. Разбъркваме крема добре, разпределяме го в купички за сервиране и поръсваме със ореховите ядки, които сме смесили с канела.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветя в банята

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Гардеробите с плъзгащи врати

Казват, че идеята за създаването на гардеробите с плъзгащи врати принадлежи на самия Наполеон Бонапарт. Когато той се уморил да се бори с безпорядъка в разхвърляните офицерски квартири, заповядал всич...

Картофът е универсално лекарство

Има ли на света нещо по-вкусно от картофът. Пресните обварени картофчета с копър и чесън, картофите печени в жар, пържени във фритюрник, запечени във фурната... Днес този най-разпространен зеленчук ...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Начало