ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Супа от грис
Прoдукти: 1 к.ч. грис, 500 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 7 ч.ч. вода, 150 г бяло сирене, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата, посоляваме, сипваме гриса и варим 5 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме млякото, намаляме котлона и варим още 20 мин. Натрошаваме сиренето на едри парчета и го запържваме в разтопеното масло. Поръсваме с червен пипер, разбъркваме и го изсипваме в супата.
Мусака от риба
Прoдукти: 1 кг филе от риба, 1 кг картофи, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода и я нарязваме на малки парчета. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Покриваме дъното на намаслена тавичка с 1 ред картофи, разстиламе част от сварената риба, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Отгоре нареждаме отново картофи, а върху тях риба и т.н. Завършваме с ред картофи. Добавяме олиото и печем мусаката в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите в прясното мляко яйца. Щом заливката се запече, поръсваме с настъргания кашкавал и след 3-4 мин изваждаме мусаката от фурната.
Реване с мляко
Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.
ВЕЧЕРЯ
Сирене в гювече
Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 4 домата, 60 г краве масло, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Намазваме дъната на гювечетата с масло. Разпределяме сиренето по гювечетата и върху него нареждаме нарязаните домати. Слагаме бучки от останалото масло, поръсваме със стрита чубрица, захлупваме и запичаме 10 мин в силна фурна.
Компот от моркови
Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъне. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.
Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...
Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...
Добиването на вода от собствени водоизточници е популярно у нас в населените места, които не са водоснабдени или имат проблем с редовното подаване на вода. В тези случаи най-често се разчита на подзем...
Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...