Още рецепти » 12 август

 12 август

ЗАКУСКА

Голяма палачинка

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.

ОБЯД

Супа с грах и юфка

Продукти за 4-5 порции: 500 г зелен грах, 200 г дребна юфка /или кускус/, 4-5 глави лук, 60 г краве масло, 2 с.л. олио, магданоз, 1-2 домата, 150 г бекон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и прибавяме олиото, бекона, нарязан на малки парченца, и ситно нарязания лук. Запържваме всичко на тих огън. Отделно обелваме и настъргваме доматите, след което ги задушаваме с малко мазнина. Прибавяме ги към запържените продукти заедно с граха, сипваме малко хладка вода и рязко засилваме огъня. Щом заври, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намаляме огъня. Захлупваме и варим на слаб огън, докато грахът уври добре. В друг съд сваряваме юфката в 1 л подсолена вода, отцеждаме я и я сипваме при останалите продукти. Прибавяме водата, в която сме варили юфката, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме супата да престои 10 мин. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.

Телешки джолан със зелен боб

Продукти за 4-5 порции: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.

Пастички с боровинки

Прoдукти: 600-700 г несолено бутер тесто, 500 г меко сметаново сирене или извара, 3-4 с. л. течен мед, 300 г замразени черни боровинки, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Тестото разстиламе и нарязваме на малки квадрати или правоъгълници. Нареждаме ги в изплакната със студена вода тава и печем 10-15 минути в предварително загрята фурна при 220 градуса. След това ги изваждаме и оставяме да изстинат. Сметановото сирене или изварата разби-ваме с меда на гладък крем и разстиламе върху изстиналите тестени подложки. Отгоре разпределяме отце-дените боровинки. Пастичките поръсваме леко с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Омлет по селски

Продукти за 2 порции: 6 яйца, 1-2 варени картофа, 100 г шунка, сол, червен пипер, магданоз, мазнина за пържене

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите и шунката на малки кубчета и ги объркваме в разбитите с вилица яйца. Подправяме със сол, червен пипер и ситен магданоз и пържим в олио или масло.

Лимонов крем със сладолед

Прoдукти: 500 г сладолед, 200 г сметана, 2 с.л. желатин, 4 лимона, 2 с.л. кристална захар, шоколад, печени бадеми (орехи).

Нaчин на приготвяне: Затопляме около 250 мл вода и в нея разтваряме желатина (предварително набъбнал в студена вода), сока от лимоните, настърганата кора от 2 лимона. След разтварянето на захарта добавяме още 250 мл вода и оставяме течността в хладилник. Когато започне да се желира, прибавяме сладоледа. Бъркаме, докато се получи еднородна маса. Охлаждаме крема и го поднасяме украсен с разбита сметана, настърган шоколад и печени бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си завъдите мандарина

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Холестеролът - какво трябва да знаем

Едни от честите въпроси, свързани с холестерола са: колко опасно е повишаването му, какви видове холестерол има и кои са нормалните и повишени стойности; кои лекарства са най-добри срещу холестерола; ...

Пазете децата от отровите!

Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през ...

Вторият баща

Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказв...

Начало