ЗАКУСКА
Сладки бухти
Прoдукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 ванилия, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме киселото мляко заедно със содата, яйцата и захарта. Прибавяме солта, брашното и ванилията. Омесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязваме от кората кръгчета, квадрати, ромбове или други фигурки. Изпържваме ги в голямо количество сгорещена мазнина. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Пиле, задушено в тенджера под налягане
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 2 връзки корени за супа, 4-5 картофа, 1 с.л. брашно, 1 с.л. чубрица, 2 дафинови листа, магданоз, 60 г краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме много ситно лука, корените за супа, картофите и магданоза. Сгорещяваме маслото в отворена тенджера под налягане и запържваме в него нарязаното на порции пиле. Прибавяме нарязаните зеленчуци, виното и препеченото и размито с малко вода брашно. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и наливаме 1 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.
Кексчета с орехи
Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.
ВЕЧЕРЯ
Яйца в домати
Продукти за 4 порции: 4 пресни домата, 4 твърдо сварени яйца, 3-4 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 малка глава лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме обелените яйца в предварително издълбаните домати. Задушаваме издълбаната месеста част на доматите заедно със ситно нарязаните чесън и лук. Подправяме със сол и черен пипер и заливаме доматите. Запичаме в умерено загрята фурна.
Млечен крем с плодове от компот
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1 буркан компот от ягоди /или други плодове/, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме киселото мляко и го разбиваме заедно със захарта. Разбиваме с миксер плодовете в компота. Прибавяме го към киселото мляко. Накисваме желатина за двадесетина минути в хладка вода, след което го загряваме на водна баня, охлаждаме и го прибавяме към останалите продукти, като разбъркваме много добре. Разливаме крема в чаши и охлаждаме 2-3 часа в хладилник. Преди поднасяне гарнираме със смлени орехови ядки, стафиди или сушени плодове.
Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...
На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...
Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...
Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...