ЗАКУСКА
Пърженки с кашкавал
Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.
ОБЯД
Калугерска чорба
Прoдукти: 500 г едра риба, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 3 домата, 2 пиперки, 1 морков, 2 люти чушки, 3 картофа, 10 маслини, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите на рибата и нарязваме месото на кубчета. Нарязваме моркова и картофите на кубчета и заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на ивички чушки ги варим в подсолена вода, към която сме прибавили олиото. Прибавяме също така нарязаните на резенчета домати и целите люти чушлета. Когато зеленчуците поомекнат, прибавяме рибата и почистените от разрязаните на половинки маслини и продължаваме да варим на умерен огън. Поднасяме супата подправяна с лимонов сок и поръсена с черен пипер.
Задушено пиле с гъби
Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които запържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме последователно ситно нарязания лук и гъбите, нарязани на малки парченца. Прибавяме препеченото брашно, размито в малко вода, връщаме пилешките порции, наливаме 1 ч.ч. топла вода и подправяме с 10-12 зърна черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Юфка с орехи
Прoдукти: 500 г юфка, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. канела, 2 к.ч. пудра захар, 50 г масло, 1 с.л. олио, щипка сол
Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена вода и сваряваме в нея юфката. Щом уври, прибавяме олиото. Прехвърляме я в гевгир, а после в затоплен съд. Слагаме маслото, канелата, захарта и ядките, разбъркваме добре и веднага сервираме.
ВЕЧЕРЯ
Пържени кебапчета
Прoдукти: 600-700 г кайма, 2 яйца, 3 с.л. галета, сол, черен пипер, смлян кимион, 1 ч.ч. кисело мляко, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с яйцата, галетата, сол, черен пипер и кимион на вкус и оставяме за 1 час в хладилник. След това оформяме кебапчета, овалваме ги в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Разбиваме киселото с няколко лъжици от мазнината, в която сме пържили кебапчетата и посоляваме. Непосредствено преди сервиране заливаме кебапчетата с киселото мляко.
Лимонов ориз
Прoдукти: 300 г ориз, 250 мл прясно мляко, 250 мл вода, 250 г пудра захар, 1 лимон, плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза няколко пъти, заливаме го с вряла вода и го варим 5 мин. След това го отцеждаме, заливаме го със смес от млякото и водата и го доваряваме на тих огън. Изсипваме омекналия ориз в дълбок съд и го оставяме да изстине. След това прибавяме лимоновия сок, настърганата лимонова кора и пудрата захар. /По желание прибавяме 2 с.л. ром или ликьор./ Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена форма. Поднасяме десерта охладен и украсен с отцедени плодове от сладко.
Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...
Отговорът е само един: тези телевизори са необходимост за дома ни, защото близкото бъдеше е на цифровата телевизия. Затова в магазините и големите търговски вериги вече почти не се продават старите те...
Дроб по селски Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист...
Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...