ЗАКУСКА
Топли сандвичи с яйца и кашкавал
Продукти за 5 порции:10 филийки хляб, 200 г кашкавал, 3 яйца, 2 с.л. брашно, 2 с.л. прясно мляко, 2 с.л. прясно мляко, 50 г краве масло, 2-3 домата.
Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с масло и разстиламе върху тях паста, която сме приготвили от размитото в млякото брашно, разбитите яйца и настъргания кашкавал. Нареждаме отгоре кръгчета от доматите и запичаме в силна фурна.
ОБЯД
Доматена супа с кускус
Продукти за 4 порции: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в сгорещеното масло. Разреждаме запръжката с 4 ч.ч. гореща вода и оставяме да възври. Прибавяме обелените и настъргани домати и кускуса. Варим на умерен огън. Преди да отстраним супата от огъня прибавяме горещото мляко и ситно нарязан магданоз. При поднасянето поръсваме супата с настърган кашкавал.
Гъби с ориз
Продукти за 4-5 порции: 1 ч.ч. ориз, 400 г гъби, 2 глави лук, 1-2 с.л. олио, 1 дафинов лист, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза и ситно нарязаните гъби. Наливаме 3 ч.ч. топла вода и разбъркваме. Подправяме с дафинов лист, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Макарони с ябълки
Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Панирани коремчета от акула
Прoдукти: 500 г коремчета от акула, 2-3 яйца, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме коремчетата от кожата, натриваме ги с черен пипер и сол и ги нарязваме на тънки ивички. Разбиваме жълтъците, като постепенно прибавяме брашното и бирата. Накрая съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме коремчетата в така приготвената панировка и ги изпържваме в сгорещената мазнина.
Млечно желе с бадеми
Прoдукти: 50 г нишесте, 120 мл вода, 125 г захар, 750 мл мляко, 50 г бадеми, 1 с.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето със студена вода. Прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане наливаме свареното мляко. Изсипваме сместа в тенджерата, в която се е варило млякото и бъркаме, докато тя се сгъсти и нишестето промени цвета си. След това я изсипваме в отделна форма, дъното на която сме поръсили с розовата вода. Когато изстине сместа се впелтява. За да придадем по-добър вкус и външен вид на желето, предварително разпръскваме по дъното на формата обелените бадемови ядки.
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...
При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването ил...
Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...