Още рецепти » 15 март

 15 март

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.

ОБЯД

Пилешка кремсупа

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 връзка корени за супа, 1 стрък праз /само бялата част/, 100 г краве масло, 1 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. сметана, 1 к.ч. ароматно вино, 4 ч.ч. отвара от птичи дреболии, 1 филия сух бял хляб /без кората/, индийско орехче, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме корените и праза на ситно и ги задушаваме в олиото, към което сме прибавили 2 с.л. масло. Когато поомекнат, заливаме с виното. Прибавяме разрязаното на две части пиле, заливаме с 3 ч.ч. отвара от птичи дреболии и сваряваме на тих огън. Изваждаме пилето и го обезкостяваме. Отделяме хубави парчета месо, които нарязваме на кубчета, а останалото месо прекарваме през месомелачка заедно със сварения зарзават и хлебната филия. После претриваме получената кайма през сито и я смесваме с прецедения бульон и останалата отвара. Слагаме нарязаното на кубчета месо, кипваме супата и прибавяме към нея светъл бешамелов сос, който сме приготвили от 2 с.л. масло, брашното, сметаната и жълтъка. Преди да отстраним от огъня, посоляваме на вкус, подправяме с лимонов сок и поръсваме с настъргано индийско орехче. Непосредствено преди да поднесем слагаме останалата бучка масло и поръсваме с черен пипер.

Голи сарми със сос фрикасе

Прoдукти: 400 г кайма, 1 к. ч. ориз, 1 глава лук, по парче морков и целина, 4 с. л. олио, 1 яйце, 3 с. л. брашно, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 1/2 ч. ч. кисело мляко, 30 г масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Към каймата добавяме полусварения ориз, ситно нарязаните лук и магданоз, сол и част от яйцето. Разбъркваме сместа и оформяме елипсовидни кюфтета, които овалваме в брашно. Слагаме ги в тенджера и заливаме с кипяща вода. Добавяме парчето морков и целина и варим на тих огън. След сваряването, прецеждаме бульона. Приготвяме лека запръжка и разреждаме с бульона при непрекъснато бъркане. Варим няколко минути. Добавяме остатъка от яйцето, след като го разбием с киселото и прясното мляко. След като поври, изсипваме соса върху голите сарми. Заливаме с препърженото масло и посипваме със ситно нарязан магданоз.

Бадемови пасти

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г захар, 2 яйца, 200 г брашно, 1/4ч.л. сода за хляб; за крема: 200 г смлени бадеми, 200 г захар, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото маслото със захарта до получаване на пяна. Постепенно прибавяме разбитите яйца и пресятото със содата брашно. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в намаслени формички. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Прибавяме смлените бадеми и разбъркваме. Разстиламе крема върху тестото и печем пастичките 20 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Панирани пилешки бутчета

Продукти за 4 порции: 4 пилешки бутчета, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко, половин връзка магданоз, 4 с.л. брашно, 6 с.л. галета, 8 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме с чиста кърпа. Натриваме ги с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме яйцата с млякото. Отделяме листенцата на измития магданоз и ги нарязваме на ситно. Разбъркваме брашното, галетата и магданоза. Потопяваме бутчетата в яйчената смес, а после в брашнената, като притискаме с ръка, за да прилепне добре панировката. Сгорещяваме олиото в тиган и изпържваме бутчетата до златисто. Подреждаме ги в тавичка и печем 35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Извара с ябълково пюре

Продукти за 4 порции: 250 г извара, 500 г ябълки, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Настъргваме ги на ситно ренде или ги прекарваме през месомелачка със ситна решетка. Претриваме изварата през сито и я смесваме с ябълковото пюре. Прибавяме захарта и ванилията и я разбиваме с миксер, докато получим пухкав крем, който разпределяме в широки стъклени чаши.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Защо се стига до спонтанен аборт?

Около 20% от жените не завършват бременността си до край. Повече от половината от спонтанните аборти са преждевременни (до третия месец), а останалите се наричат късни (след третия месец). Причин...

Котешка стъпка чисти артериите

Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Създаване и подържане на тревни площи

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Начало