Още рецепти » 03 юли

 03 юли

ЗАКУСКА

Къпана баница

Прoдукти: 2 кг брашно, 1-2 яйца, 1 с.л. сол, 2 с.л. олио, 3-4 ч.ч. топла вода; за топене на корите: 1 л гореща вода, 1 с.л. сол, 1-2 с.л. разтопено краве масло; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца; 1 1/2к.ч. олио /или разтопено краве масло/ за подмазване на баницата.

Нaчин на приготвяне: От брашното, солта, олиото, водата и разбитите яйца замесваме меко банично тесто. Разделяме тестото на малки топки /трябва да излязат около 24/ и поръсваме обилно с брашно. Завиваме ги с кърпа и ги оставяме да престоят около половин част. След това разточваме топките на правоъгълни кори, като по време на точенето обилно ги ръсим с брашно. Разрязваме всяка кора на две части, които прегъваме през средата, за да получим триъгълник. Препичаме триъгълниците върху печката и от двете страни.

В голяма тава сипваме горещата вода и разтваряме в нея солта и маслото. Намазваме обилно с мазнина друга тава /тази, в която ще редим баницата/. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца. Потапяме препечени триъгълници в тавата с горещата вода, после ги разтваряме и ги нареждаме в намаслената тава, като обилно ги ръсим с мазнина. Между корите разстиламе и два пласта от плънката.

След като сложим и последната кора, поръсваме с мазнина и слагаме баницата да се пече върху печката. Загряваме по-силно в краищата и отстрани, а по-слабо – в средата. Периодично проверяваме отдолу, дали баницата се е опекла и сипваме по малко мазнина. Щом баницата се опече от долната страна, обръщаме я в друга намаслена тава и продължаваме печенето по същия начин.


ОБЯД

Млечна супа с пиле и вино

Продукти за 4 порции: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Вретено от кайма

Продукти за 6 порции: 1 кг кайма /смес/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2ч.л. смлян кимион, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме гъбите, нарязани на дребно, и също ги задушаваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме към нея нарязаните на ситно твърдо сварени яйца и настъргания кашкавал. Отделно омесваме каймата с черния пипер, кимиона и сол на вкус. Разделяме я на 6 части и от всяка част оформяме питка с диаметър около 10 см. Слагаме равни части от плънката в средата на всяка питка. Завиваме питките на вретено и ги печем в силна фурна.

Плодов пудинг с малинов сироп

Прoдукти: 250 г брашно, 15 г масло, 2 ябълки, 3 праскови, 3 кайсии, 5 сини сливи, 1 ч.ч. сироп от малини, 1 щипка канела, пудра захар, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто с брашното, маслото, солта и 1/2 ч.ч. вода. От тестото разточваме две кори, като едната е по-голяма. Обелваме плодовете и ги нарязваме на четвъртинки, а сливите - на половинки. Наливаме към тях сиропа, добавяме канелата и захарта. Застиламе намаслена тавичка с по-голямата кора, така че да се покрият и стените на тавичката. Изсипваме сиропа с плодовете и покриваме с втората кора. Защипваме добре краищата на двете кори така, че плодовете да се покрият напълно. Печем на водна баня при умерен огън около 2 часа. Сервираме пудинга топъл, поръсен с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Кюфтета по цариградски

Продукти за 5 порции: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.

Френски крем

Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Какво представлявят екстрасистолите?

Сърцето има чудното свойство автоматизъм – самозареждане на импулсите в сърцето и провеждането им в него. Така се осъществява свиването и разпускането на сърцето, при което нормалният сърдечен ритъм е...

Гардеробите с плъзгащи врати

Казват, че идеята за създаването на гардеробите с плъзгащи врати принадлежи на самия Наполеон Бонапарт. Когато той се уморил да се бори с безпорядъка в разхвърляните офицерски квартири, заповядал всич...

Кавалерите на розата

Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като &q...

Начало