Още рецепти » 15 януари

 15 януари

ЗАКУСКА

Празеник с орехи

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 200 мл олио; зa плънката: 1 кг праз, 150 г орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: От всички изброени продукти замесваме банично тесто и го разделяме на 4 части. След като престои 10-15 мин, разточваме кори, като 2 от тях са по-големи от тавата, в която ще приготвим баницата, а другите са колкото нея. Едната по-голяма кора слагаме в намазнената тава, поръсваме я с мазнина, а върху нея слагаме по-малка кора, в средата на която поставяме плънка, приготвена от дребно нарязан и задушен в мазнина праз. Върху плънката поставяме последователно втората малка и по-голяма кора, поръсени с мазнина. Околовръст на тавата поръсваме със счуканите орехови ядки, върху които завиваме първата голяма кора, за да се образува ръбче. Намазваме баницата с мазнина и я изпичаме. Поднасяме я, нарязана на триъгълни парчета.

ОБЯД

Селска чорба от пиле

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Пълнено пиле

Продукти за 4 порции: 1 малко пиле с дреболиите, 100 г телешко или свинско месо, 1 главичка лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. настъргана целина, 1 с.л. ситно нарязан морков, 80 г краве масло, 1 к.ч. пилешки бульон, 100 г гъби, 100 г шунка, 1 с.л. галета, 1 с.л. настърган кашкавал, 2 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите и ги запържваме в половината от маслото. Прибавяме ситно нарязания лук, магданоза, моркова и целината. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, заливаме с бульона и задушаваме до омекване на продуктите. Прибавяме нарязаните шунка и гъби, настъргания кашкавал, разбитите яйца и галетата. Разбъркваме, пълним пилето с тази смес и го зашиваме. Задушаваме го на умерен огън в останалото масло и малко вода.

Сладкиш с бисквити и яйчен крем

Прoдукти: 10 меки бисквити, половин пакетче краве масло, 2 ябълки, 1 1/2к.ч. сладко от плодове, 1 1/2к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 3 яйца, 150 г кристална захар, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка и нареждаме в нея бисквитите. Върху тях нареждаме ябълките, които сме обелили, почистили от дръжките и семената и нарязали на тънки филийки. Върху ябълките разстиламе сладкото и поръсваме със смлените орехови ядки и канелата. Заливаме сладкиша с яйцата, които сме разбили заедно със захарта, брашното и бакпулвера. Изпичаме го в предварително загрята умерена фурна. Нарязваме готовия сладкиш на квадратни формички и го поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Шиш-кебап

Продукти за 6 порции: 1 кг свинско месо от плешката, 2-3 глави лук, 600 мл вода, сол, черен пипер, 2-3 зърна бахар, 100 г ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лука заедно с люспите. Изваждаме го, а водата запазваме. Нарязваме месото на по-големи кубчета, натриваме със сол и черен пипер, слагаме го в по-дълбока купа, прибавяме бахара и зърна черен пипер и го заливаме с лучената вода. Захлупваме и го оставяме в тази марината 1-2 часа. Отцеждаме месото и го нанизваме на шишове. Печем на скарата, като мажем с масло и непрекъснато обръщаме шишовете.

Хамбургско парфе

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао, конячна есенция, шоколадови пръчици за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 6 с.л. захар; за намазване: 1 ч.ч. подсладена сметана, конфитюр от ягоди.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта, прибавяме какаото и пресятото с бакпулвера брашно, поръсваме малко конячна есенция и омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намаслена и набрашнена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Приготвяме сироп от водата и захарта и заливаме изстиналия блат. Намазваме го с ягодов конфитюр и разбитата сметана и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Евксиноград – ВИП зоната на Варна

Днес Евксиноград се таксува като ВИП квартал на Варна. Само табелата с името й уведомява, че градът свършва, иначе други подсказки няма. Следва изцяло обновения старо-нов квартал „Траката”. От лявата ...

Специалитети с шкембе

Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цял...

Черногорска Адриатика

Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...

Аристократизмът, вплетен в замъка Друмонд

Шотландия – страна на гайдите, благородническите кланове и замъците. Трудно е човек да направи връзката между колорита и изтънчеността на една формална градина и суровия климат на тази северна страна....

Начало