Още рецепти » 18 юни

 18 юни

ЗАКУСКА

Баница с домашна юфка

Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.

ОБЯД

Супа от попчета

Продукти за 4 порции: 500 г попчета, 3-4 домата, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В подсолена вода, към която сме прибавили 2 с.л. олио, варим едро нарязания лук и целите обелени домати. Когато лукът омекне, прибавяме целите попчета и продължаваме да варим, докато се свари рибата. След това прецеждаме бульона, пасираме рибата и зеленчука и връщаме в бульона полученото пюре. Запържваме брашното в останалото олио и прибавяме към супата. Оставяме да поври още малко, отстраняваме от огъня, застройваме с жълтъците и подкиселяваме с лимонов сок. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Гозба с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 1/2 к.ч. олио, 3-4 скилидки чесън, 3 домата (може от буркан), 1 к.ч. кисело мляко, червен пипер, щипка чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязаните лук и чесън. Слагаме настърганите (нарязаните на ситно) домати, червения пипер, чубрицата и задушаваме 20 минути под похлупак на тих огън. Добавяме каймата и киселото мляко и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато стане готово.

Вкусен десерт с целувки

Прoдукти: 4 праскови, 1пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4с.л. пудра захар, 250г ванилов сладолед, ванилия, котешки езичета

Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с:една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.

ВЕЧЕРЯ

Кошнички с тиквички

Продукти за 6 порции: 350 г тиквички, 175 г брашно, сол, черен пипер, 40 г краве масло, 40 г свинска мас, студена вода за тестото, 6 пера пресен лук, пресен естрагон, 2 яйца, 100 мл сметана, 100 мл прясно мляко

Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги заливаме с толкова кипяща вода, колкото да се покрият. Киснем ги 5 мин. Пресяваме брашното със солта и прибавяме омекналото на стайна температура масло и свинската мас. Измесваме добре. Към получените тестени трохи прибавяме толкова студена вода, че да измесим гладко и еластично тесто. Разточваме го на кора с дебелина 1 см. Намазняваме кръгли сладкарски формички с диаметър 10-11 см и разстиламе по дъното и стените им тестото. Смесваме отцедените тиквички, нарязаните на ситно лук и естрагон, разбитите с млякото и сметаната белтъци, сол и черен пипер. Избъркваме добре сместа и пълним кошничките. Печем 25-30 мин на 200°С.

Кайсиево парфе

Прoдукти: 2 пакетчета маслени бисквити, 1 ч.ч. десертно бяло вино, 1 ч.ч. пасирани кайсии, 3 белтъка, 1 ч.ч. захар, 40 г желатин, 200 г сметана, 5-6 здрави кайсии.

Нaчин на приготвяне: Сипваме захарта във виното и при непрекъснато бъркане загряваме, докато захарта се разтвори. Смесваме пасираните кайсии и разтворения в малко топла вода желатин и ги сипваме при захарта и виното. Разбиваме сметаната на студено. Прибавяме към нея белтъците, които сме разбили на сняг с 1-2 ч.л. вода. Отделяме част от този крем за гарниране, а останалия крем съединяваме с желиращата кайсиева смес. Подреждаме бисквитите в квадратна тавичка и ги заливаме със желиращия крем. Когато крема леко желира, шприцоваме розички от отделения сметанов крем и украсяваме с резенчета от кайсии. След това оставяме парфето да желира.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветните вертикали

Трудно да си представите градина, в която не растат пълзящи растения. Може да се каже, че те нямат равни, когато трябва да придадат на двора ви особен чар и комфорт, да създадат зелен ъгъл, да украсят...

Вкусни целувки

Лешникови целувки Прoдукти: 4 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 150 г лешници, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Бием белтъците със захарта на водна баня. Към получената гъста смес прибавяме счуканит...

Вредните изпарения вкъщи

Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив. Азотен диоксид Източник: Газовият котлон, чийто продукт на ...

В ъгъла сложете сансевиерия

Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....

Начало