Още рецепти » 02 ноември

 02 ноември

ЗАКУСКА

Кекс с мая

Прoдукти: 4 яйца, 220 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 20 г мая, 250 г брашно, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Сипваме в млякото содата, маята и захарта и разбъркваме. Прибавяме олиото, яйцата и ванилията и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Отделяме част от сместа /по-малко от половината/ и към останалата смес прибавяме какаото, след което разбъркваме много добре. Намазваме с масло и поръсваме с брашно кексовата форма и сипваме последователно в нея бяла и какаова смес, докато свършат. Печем кекса в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.

ОБЯД

Селска чорба

Продукти за 4 порции: 500 г агнешко или шилешко месо, 2 стръка пресен лук, 30 г краве масло, 3 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 домат, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета, заливаме го с 6 ч.ч. студена вода и варим на тих огън. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2-3 с.л. бульон от месото. Прибавяме домата също нарязан на ситно. Като се поизпари водата, слагаме ориза, разбъркваме и прибавяме брашното. Изсипваме запръжката към почти свареното месо. Когато оризът се свари, дръпваме ястието от огъня, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Балканска кралица

Продукти за 4 порции: 800 г телешко (агнешко месо), 5-6 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 6-7 с.л. мас, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 люта чушка, сол.

Нaчин на приготвяне: Месото измиваме и подсушаваме с кърпа. Шпиковаме с чесъна и поставяме в съда за печене. Лука нарязваме на филийки и с него покриваме месото. В отделен съд смесваме магданоза и чушката, нарязана на ситно. Разбъркваме червения пипер с виното и изсипваме сместа върху месото. Заливаме с мазнината, покриваме съда плътно с фолио и печем в умерена фурна 1 час, без да отваряме. Поднасяме със зелена салата.

Лимоново суфле

Прoдукти: 100 г краве масло, 200 г брашно, 2 лимона, 500 мл прясно мляко, 300 г захар, 8 яйца, 2-3 с.л. ром, 1 ванилия, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Охлаждаме и прибавяме половината от захарта. При непрекъснато бъркане слагаме един по един жълтъците, а след това сипваме рома, настърганата кора и сока от 1 лимон. Накрая ароматизираме с ванилията и внимателно съединяваме с белтъците, разбити с малко захар. Поръсваме с малко захар намаслена форма за кекс и изсипваме в нея приготвената смес. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна. Отделно обелваме втория лимон и го нарязваме на тънки кръгчета. Заливаме го със сироп, сварен от останалата захар и 1 ч.ч. вода и го поднасяме към суфлето.

ВЕЧЕРЯ

Панирани пържоли

Продукти за 4 порции: 4 пържоли, дебели около 2 см, 1 яйце, 1/2 ч.ч. галета, 1/4 ч.ч. олио, 2 с.л. масло, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1/3 ч.ч. вода, 2 кисели краставички, 1 кофичка сметана, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Сгорещяваме олиото. Начуканите пържоли потапяме най-напред в яйцето, после овалваме в галета и пак потапяме в яйцето. Изпържваме пържолите по 15 минути от всяка страна. Без да вадим пържолите от тигана, отливаме олиото и слагаме маслото и сметаната. Наливаме водата. Варим всичко 10 минути. Отстраняваме от огъня, гарнираме с нарязаните на кръгчета кисели краставички и сервираме.

Фруктова салата с крем

Прoдукти: 4 с.л. нишесте на прах, 500 мл прясно мляко, 50 г захар, пандишпанен блат, нарязан на кубчета, 2 с.л. шери /вермут/, 4 с.л. мармалад или пюре от малини, 200 г компот или плодове в сладък сироп отцедени от него, 250 мл сметана

Нaчин на приготвяне: В купа размиваме нишестето с малко мляко. Останалото мляко затопляме със захарта в тенджерка с дебело дъно на умерен котлон. Щом почне да се надига, изсипваме нишестето и бъркаме в една посока, докато кремът се сгъсти. Сваляме го от огъня и с бъркане го охлаждаме. Подреждаме пандишпановите кубчета в десертна чиния. Напръскваме ги с алкохола и ги намазваме с плодовия мармалад. Отгоре нареждаме напоените плодове и заливаме с изстиналия крем. Оставяме десерта да се изстуди в хладилника. Пълним шприц със сметаната, украсяваме отгоре десерта и го гарнираме с ядки или цветна захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какво да сготвим в гювечета

Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...

Люцерн - център на немска Швейцария

Люцерн е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Швейцария. Разположен на брега на живописното Фирвалдщетско езеро (Езеро на четирите кантона), заобиколен от всички страни от Алпите, град...

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Съкровищата на Краков

Днес всичко напомня за времето, когато Краков е бил столица на държавата и резиденция на полските крале. Техните имена може да ги прочетете в названията на улиците и площадите, в историята на всеки па...

Начало