ЗАКУСКА
Хапки от готови кори
Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Спаначена супа с фиде
Прoдукти: 500 г спанак, 2 глави лук, 1 шепа натрошено фиде, 6-7 ч.ч. вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака, прибавяме ситно нарязания лук, заливаме с гореща подсолена вода и варим на умерен огън. Щом спанакът поомекне, прибавяме фидето и варим още 10 мин. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.
Попска яхния с риба
Прoдукти: 1 кг прясна риба, 500 г арпаджик, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. червено вино, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и я осоляваме. Обелваме арпаджика и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и брашното, също размито във вода. Наливаме виното и 1 ч.ч. топла вода. Варим на умерен огън. Щом лукчетата омекнат, прибавяме рибата, черния пипер, дафиновия лист, лимонов сок и сол на вкус. Варим 10 мин на силен огън, намаляваме огъня и доваряваме ястието.
Скалички
Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Кренвирши в тесто
Прoдукти: 400 г кренвирши, 30 г масло, 100 г брашно, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме пресятото със солта брашно, яйцата и част от прясното мляко и разбиваме добре. Добавяме останалото мляко и олиото, разбиваме отново и оставяме сместа малко да престои. Слагаме кренвиршите в намазана с маслото тавичка и ги запичаме за около 10 мин. След това ги заливаме с тестото и печем 15 мин в силна фурна и 10-15 мин в слаба фурна.
Ягодов крем със сметана
Прoдукти: 500 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 2 с.л. ром или коняк, 2-3 бишкоти или вафлички.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме почистените ягоди с рома и половината от пудрата захар, разпределяме в чаши или купички и оставяме за 30 мин в хладилник. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар и разпределяме върху ягодите. Държим крема в хладилник до сервирането без да го разбъркваме. Поднасяме с по 1 бишкота или вафличка.
Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...
Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има ...
Те са както всички други висши зелени растения и в същото време много различни. Отликата е, че ловят насекоми и ги поглъщат, задоволявайки глада си от определени хранителни вещества. Затова се наричат...
Въпреки че повечето от децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, по различни причини – на първо място неправилно повиване, тези стави биват изкълчвани. Когато човек стане на 35-40 години и ...