Още рецепти » 26 декември

 26 декември

ЗАКУСКА

Топли сандвичи с яйца и кашкавал

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 200 г кашкавал, 3 яйца, 2 с.л. брашно, 2 с.л. прясно мляко, 2 с.л. прясно мляко, 50 г краве масло, 2-3 домата.

Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с масло и разстиламе върху тях паста, която сме приготвили от размитото в млякото брашно, разбитите яйца и настъргания кашкавал. Нареждаме отгоре кръгчета от доматите и запичаме в силна фурна.

ОБЯД

Кремсупа от моркови

Продукти за 4 порции: 500 г моркови, 2 глави лук, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 1/2 к.ч. прясно изцеден портокалов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а лука – на ситно. Възвираме бульона заедно с кориандъра. Сипваме лука и морковите, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. После пасираме. Връщаме супата на огъня, наливаме портокаловия сок и варим още 2-3 мин на слаб огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Печено пиле с пъстра плънка

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 пилешка воденичка, 1 пилешко дробче, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 50 г шунка, 3 домата, 1 к.ч. галета, 2 с.л. стафиди, 1 яйце, 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. риган, 1 скилидка чесън, 40 г краве масло, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 к.ч. месен бульон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пилето отвътре и отвън. Нарязваме на ситно дробчето и воденичката и ги запържваме в олиото. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета шунка и обелените и настъргани домати. Задушаваме малко и оставяме сместа да поизстине. Прибавяме галетата, стафидите и яйцето. Подправяме с лимоновата кора, ригана, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме, напълваме пилето с тази плънка и го зашиваме. Натриваме го отвън със смес от маслото и червения пипер. Слагаме пилето в намаслена тавичка и печем 1 час на 200°С, като от време на време го обливаме с месния бульон и соса от печенето.

Ябълкова пита

Прoдукти: 200 г брашно, 225 г захар, 1 яйце, 200 г краве масло, 1,2 кг ябълки, 3 с. л. лимонов сок, 100 г стафиди, 1 ч.л. настъргана лимонена кора, 2-3 с. л. нишесте, 1 с. л. мед, 60 г счукани бадеми, 2 с. л. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, 100 г захар, яйцето и 130 г масло. Слагаме го в хладилника за 30 минути. Намазваме с масло разглобяема тортена форма с диаметър 26 см и разстиламе в нея тестото, като издигаме стенички по краищата. Изчистваме ябълките и ги нарязваме на парченца, поливаме ги с лимонения сок и задушаваме 10 минути с 50 г масло, 50 г захар, стафидите и лимоновата кора. Прибавяме нишестето, разбъркваме и изсипваме върху тестото. Смесваме останалото масло с останалата захар, бадемите и прясното мляко. Кипваме сместа и намазваме с нея ябълките. Печем 45 минути при 200 градуса. Слагаме питата в хладилника за 3 часа.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек по троянски

Продукти за 4 порции:1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.

Тиква с мед и орехи

Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Белият имел носи здраве и късмет

Ако се основаваме на старинните легенди, с право можем да отбележим, че имелът е чудновато “космическо“ растение. Защо ли? Защото то не расте на замята, а между земята и небето. Представете си как тов...

Плумерията е гордост за всяка градина

Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...

Вечните краски на мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

Вкусни гозби с маруля

Сарми от маруля Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание). Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрит...

Начало