ЗАКУСКА
Тутманик на руло
Прoдукти: 1 кг брашно, 20 г мая за хляб, 1 равна с.л. захар, 1 ч.л. сол, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. олио, 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме захарта, солта и 3 с.л. олио. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Замесваме тесто, разделяме го на 5 части и го оставяме да втаса. После разделяме всяка част от тестото на 4 топки. Разтегляме топките на питки и ги слепваме две по две с размекнатото масло. Разточваме от слепнатите питки правоъгълна кора. Намазваме кората със смес от маслото и останалото олио и поръсваме отгоре с натрошено сирене, което сме размесили с разбитите яйца. Отгоре слагаме другите две питки, разточени на кора. Намазваме отново с мазнина, поръсваме със сместа от сирене и яйца и навиваме на руло. По този начин обработваме и останалите четири части от тестото. Така получаваме 5 рула, които нареждаме в намаслена тавичка. Оставяме тутманика да втаса и след това го изпичаме в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик от фурната, намазваме го с масло и го покриваме с кърпа.
ОБЯД
Варени телешки гърди
Продукти за 6-8 порции: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.
Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.
Свински бут с бекон, гъби и праз
Прoдукти: 600 г свински бут, 200 г бекон, 500 г гъби, 200 г праз, половин бутилка бира, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите. Отстраняваме кожичката на бекона и го нарязваме на филийки, а кожичката – на тънки ивички. Цепваме месото през средата и запълваме цепнатината с нарязаните филийки бекон. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Загъваме месото на продълговато вързопче и го пристягаме добре с подходящ канап. С тънък нож надупчваме готовото вързопче и запълваме дупчиците с ивичките от кожичката на бекона. Месото заедно с измитите гъби и нарязания почистен праз, посолени на вкус, поставяме в тавичка и печем в силна фурна малко повече от 1 час, като по средата на печенето поливаме месото с бирата.
Плодов пудинг с ванилен сос
Прoдукти: 700-800 г сладки ябълки, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче бишкоти; зa соса: 300 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 150 мл сметана, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Обелваме измитите ябълки и ги настъргваме на ситно ренде. Настъргваме ситно и бишкотите и ги изпържваме в по-голямата част от маслото. Застиламе дъното на намаслена форма за пудинг с половината от бишкотите. Разпределяме отгоре ябълковото пюре и покриваме с останалите бишкоти. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го с ванилен сос, приготвен по следния начин: Разбиваме на водна баня жълтъците заедно със захарта. Прибавяме горещото мляко и бием, докато сосът се сгъсти. Оставяме готовия сос да изстине и след това прибавяме разбитата сметана и ароматизираме с ванилията.
ВЕЧЕРЯ
Телешко месо на скара
Продукти за 6 порции: 1 кг телешко месо, 1 глава чесън, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го начукваме с кухненско чукче, така че да изтъним порциите до 5 мм дебелина. Изпичаме ги от двете страни на скарата и ги слагаме в тенджерка заедно със ситно нарязания чесън, разтопеното краве масло, оцета, 1 к.ч. топла вода и сол на вкус. Захлупваме тенджерката и задушаваме 45 мин на тих огън.
Крем “Шарлота”
Прoдукти: 500 г прясно мляко, 4 яйца, 20 г желатин, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците заедно с млякото и захарта и кипваме сместа на огъня. Прибавяме ванилията и разтворения в малко вода желатин. Варим десетина минути на умерен огън. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме, докато сместа изстине /но не трябва да желира напълно/. Прибавяме белтъците, които сме разбили на пухкав сняг с 2 с.л. вода, и внимателно разбъркваме. Разливаме крема в широки стъклени чаши и го оставяме да желира.
Винаги ще имаме нужда от стайни растения и цветя около себе си - и вкъщи, и в офиса. Освен че са много красиви, те притежават и лечебни свойства, стига да се поставят на подходящото място. Ароматоте...
Дубай е столица на едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства и се намира в средата на пустинята. Разкошът на най-големия град на едноименното емирство е очарователен. Започне...
Може би се чувствате напрегнати или пък отпуснати и уморени? Мнозина не знаят, че често причината за това е неправилното, повърхностно дишане. Чистият въздух е необходим, за да се чувствате физичес...
Модата на стила шале, която идва от Европа, навлиза и у нас, завладява зимните ни курорти и расте като снежна лавина, спускаща се по склона на Алпите. Посрещат ни малки семейни хотели в стил шале, сре...