ЗАКУСКА
Попара с кисело мляко, запечена в гювече
Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната, докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.
ОБЯД
Супа от пилешки черен дроб
Продукти за 4 порции: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Пилешка каша с яйца
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 60 г краве масло, 150 г брашно, 2 яйца, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, обезкостяваме го и го накъсваме на малки парченца. Запържваме брашното в разтопеното масло, докато стане златисто жълто, и наливаме толкова от бульона, в който сме варили пилето, колкото е необходимо, за да получим рядка каша. Варим кашата десетина минути на умерен огън, като бъркаме с дървена лъжица. След това прибавяме пилешкото месо заедно с разбитите яйца и доваряваме още няколко минути. Поръсваме готовата каша с черен пипер и подправяме с лимоновия сок.
Шарени пастички
Прoдукти: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2 щипки бакпулвер, 1 с.л. какао, 1 ванилия; зa крема: 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 яйце; зa сиропа: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, 2 с.л. ром; кокосови стърготини за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме на пяна с половината от захарта. Внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на сняг с останалата захар. Разделяме сместа на две равни части. Като разбъркваме към едната част прибавяме брашното, което сме пресяли с ванилията и 1 щипка бакпулвер, а към другата част прибавяме смлените орехи, какаото и 1 щипка бакпулвер. В намаслена тефлонова тавичка сипваме 1 с.л. от бялата смес, а след това - 1 с.л. от кафявата смес. Редуваме така, докато свършат двете смеси. Слагаме сладкиша да се пече в предварително загрята фурна при температура 180°С. През това време разбиваме на пяна размекнатото масло за крема, заедно със захарта и яйцето /можем да използваме само жълтъка/. Отделно сваряваме сироп от водата, захарта и рома и го оставяме да изстине. Заливаме горещия блат с охладения сироп, оставяме го да поотлежи и го намасваме отгоре и отстрани с приготвения крем. Поръсваме с кокосови стърготини и нарязваме на правоъгълни пастички.
ВЕЧЕРЯ
Гъбени крокети
Продукти за 3-4 порции: 500 г пресни или мариновани гъби, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, галета, магданоз, черен пипер, ким, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили щипка ким. Отцеждаме и ги слагаме в гъст бешамелов сос, който сме приготвили от маслото, брашното, яйцата и млякото. Прибавяме ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Сгорещяваме голямо количество мазнина. С намаслена супена лъжица вземаме от гъбеното тесто, оформяме топчета, овалваме ги в галета и ги пускаме в сгорещената мазнина. Пържим до златисто оцветяване. Непосредствено след като извадим крокетите, поръсваме с настъргания кашкавал.
Плодове със сметана
Прoдукти: 2 ябълки, 2 портокала, 200 г стафиди, 1/2 к.ч. ром, 4 кофички сметана, 2 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите и ябълките и ги нарязваме на парченца, смесваме ги със стафидите и ги заливаме с рома. Разбъркваме добре плодовете и ги разпределяме в чинийки, поръсваме с половин ч.ч. захар. Разбиваме сметаната с останалата захар и я разпределяме върху плодовете. Сервираме десерта охладен.
НАСА 360 СЛ - срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели при: овощни градини, лозя, свободни площи (стърнища) - 400-1200 мл/дка, Внася сe във фаза бутонизация на широколистните и ...
Стрелицията (Strelitzia) е родена в Южна Африка. Отнася се към най-ефектно цъфтящите саксиени растения. Наричат я още “птицата на Рая”. Това растение е едно от най-популярните и любимите, тъй като ...
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Инфрачервени лъчи Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инф...