ЗАКУСКА
Бухти с тиква
Прoдукти: 300 г тиква, 200 г кисело мляко, 200 г брашно, 3 яйца, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 20 г захар, смес от олио и масло за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я настъргваме на ситно ренде. Размесваме брашното със содата и яйцата, разбиваме и смесваме с млякото и захарта. Сипваме тиквата и брашното и разбъркваме до получаване на еднородна смес. Загребваме с чаена лъжичка и пържим бухтите в сгорещена мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар, смесена с ванилия.
ОБЯД
Зеленчукова супа с макарони
Прoдукти: 2 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 100 г макарони, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета морковите и целината и ги запържваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязаните лук и праз. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1,5 л гореща вода. Варим на умерен огън, докато зеленчуците поомекнат. Прибавяме натрошените макарони и варим още 20 мин. Накрая застройваме с разбитите яйца и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Пускаме също така и бучката масло.
Картофена яхния с чесън
Прoдукти: 1 кг картофи, 2 глави чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 4 с.л. олио, магданоз, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги задушаваме заедно с чесъна в олиото и 4-5 с.л. вода. Към омекналите картофи прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и поръсваме със ситно нарязани чубрица и магданоз. Варим ястието на слаб огън, докато остане на мазнина.
Кекс без масло
Прoдукти: 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180°С. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.
ВЕЧЕРЯ
Панирани моркови
Прoдукти: 800 г моркови, 130 мл олио, 1 с. л. масло, 1 к. ч. брашно, 1 к. ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. л. захар, 200 г кисело мляко, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри моркови. Измиваме, обелваме и ги сваряваме цели със захарта и солта. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги на по-едри парчета и ги топим в предварително приготвената панировка от жълтъците, брашното, прясното мляко и разбитите на сняг жълтъци. Изпържваме ги в сгорещеното олио, поливаме ги с разтопеното масло и ги поднасяме с кисело мляко.
Крем с целувки и ябълки
Прoдукти: 1 кофичка сметана, 6 натрошени целувки, 8 с.л. пудра захар, 5-6 ябълки, 4 бишкоти, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги настъргваме на ситно ренде и ги изстискваме от сока. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. Прибавяме настърганите и изстискани ябълки и натрошените целувки. Изсипваме крема в чаши за шампанско, украсяваме го с бишкотите и го сервираме веднага.
Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...
Електрическо осветление, камини, свещи – все източници на светлина… Ние ги ползваме, без да си даваме сметка за ползата и вредата и как правилно да си служим с тях Електрификация Електричест...
В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...
При управлението на крал Филип II в средата на XVI век била създадена първата ботаническа градина близо до двореца в Аранхуес. Втората е била създадена в Мадрид, разположена на три тераси на брега на ...