Още рецепти » 05 март

 05 март

ЗАКУСКА

Макарони със сирене

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.

ОБЯД

Супа от грис и картофи

Прoдукти: 2-3 с.л. грис, 3 с.л. масло, 5-6 картофа, половин връзка магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло запържваме гриса леко и го разреждаме с 5-6 ч.ч. топла вода. Когато супата заври, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. След като уврят и картофите, сваляме супата от огъня, овкусяваме я със сол, лимонов сок и черен пипер и поръсваме с наситнен магданоз.

Леща огретен

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук (2 връзки зелен лук), 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка. Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер, и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.

Пасти

Прoдукти: 140 г захар, 100 г краве масло, 5 жълтъка, 140 г смлени лешници, 50 г брашно, 6 белтъка, чаша сладко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре захарта с жълтъците и прибавяме разбитите на сняг белтъци. Размесваме всички продукти, освен сладкото, като бъркаме непрекъснато. Изсипваме в тава, намазана с масло и поръсена с галета. Изпичаме и разрязваме хоризонтално на две. Намазваме едната половина със сладкото и прихлупваме другата половина. Нарязваме на квадратчета и поливаме с глазура по желание.

ВЕЧЕРЯ

Панирани моркови

Прoдукти: 800 г моркови, 130 мл олио, 1 с. л. масло, 1 к. ч. брашно, 1 к. ч. прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. л. захар, 200 г кисело мляко, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри моркови. Измиваме, обелваме и ги сваряваме цели със захарта и солта. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги на по-едри парчета и ги топим в предварително приготвената панировка от жълтъците, брашното, прясното мляко и разбитите на сняг жълтъци. Изпържваме ги в сгорещеното олио, поливаме ги с разтопеното масло и ги поднасяме с кисело мляко.

Лимонов ориз

Прoдукти: 300 г ориз, 250 мл прясно мляко, 250 мл вода, 250 г пудра захар, 1 лимон, плодове от сладко.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза няколко пъти, заливаме го с вряла вода и го варим 5 мин. След това го отцеждаме, заливаме го със смес от млякото и водата и го доваряваме на тих огън. Изсипваме омекналия ориз в дълбок съд и го оставяме да изстине. След това прибавяме лимоновия сок, настърганата лимонова кора и пудрата захар. /По желание прибавяме 2 с.л. ром или ликьор./ Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена форма. Поднасяме десерта охладен и украсен с отцедени плодове от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дървовидният божур – дар от императора

Едва ли ще се намери българска градина, в която да не расте поне един божур. Това великолепно цвете е познато дори на малките деца – нали венците, с които се украсяват портретите на нашите първоучител...

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

Десерти с ягоди

Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...

Дреболии в гювечета

Пилешки дробчета в гювечета Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Загряваме половината ...

Начало