ЗАКУСКА
Щрудел с готови кори
Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ОБЯД
Студен борш
Продукти за 6 порции: 6 ч.ч. отвара от цвекло, 600 г цвекло, 2-3 моркова, 2 връзки зелен лук, 1 краставица, 1 ч.ч. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме цвеклото и морковите и ги нарязваме на тънки сламки. Обелваме краставицата и я нарязваме като за таратор. Нарязваме лука на ситно. Заливаме всичко с отварата и подправяме на вкус със сол, захар и оцет. Във всяка от чиниите за сервиране слагаме по половин твърдо сварено яйце и 1-2 с.л. заквасена сметана. Наливаме борша, поръсваме ситно нарязан копър и поднасяме.
Варен кебап
Продукти за 4 порции: 600 г месо по избор, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 ч.л. доматено пюре, 1 непълна к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обекостяваме месото. Нарязваме го на малки парченца, посоляваме, пускаме парченцата в съд с кипяща вода, към която сме добавили 3 с.л. олио, и варим. В останалата мазнина задушаваме до омекване ситно нарязаните лук и корени за супа, поръсваме с червения пипер, прибавяме размитото доматено пюре и разбъркваме. Добавяме и месото заедно с бульона. Посоляваме ястието и го оставяме да къкри на тих огън до сваряването на месото. След това прибавяме размитото в млякото брашно и след няколко минути оттегляме от огъня.
Мазурки с шоколадова глазура
Прoдукти: 250 г брашно, 120 г маргарин, 2 жълтъка, 100 г пудра захар, сметана, сода бикарбонат, част от белтък; зa глазурата: 150 г пудра захар, 10 г краве масло, 20 г какао, 1 к.ч. прясно мляко, газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със захарта и содата, прибавяме ситно нарязания маргарин и стриваме сместа. Добавяме жълтъците и сметаната, правим твърдо тесто и го разделяме на 3 части. Двете части разточваме във вид на правоъгълник, слагаме в тавичка, завиваме краищата и ги намазваме с белтък. Отгоре слагаме цилиндърчета, направени от останалото тесто и леко ги притискаме, за да прилепнат добре. Печем в силна фурна до пожълтяване. Отделно затопляме млякото и разтваряме в него захарта за глазурата. Варим като непрекъснато бъркаме, докато глазурата се посгъсти. Тогава прибавяме маслото, а след малко и какаото и варим, докато получим необходимата гъстота. Оставяме да поизстине и заливаме изпечения и изстинал сладкиш.
ВЕЧЕРЯ
Шишчета от дебърцини
Продукти за 4 порции: 400 г дебърцини, 150 г кашкавал, 5 червени чушки, 7-8 листа от праз лук или цели дребни лукчета
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета с дължина 7-8 см, като в краищата всяко парче цепваме на кръст. Разрезът трябва да е около 3 см. Нарязваме чушки на шайби с дебелина 3-4 см. Нарязваме кашкавала на кубчета, които пъхаме в шайбичките чушка, топваме ги в студена вода и ги овалваме в брашно. Нижем шишовете в следната последователност: парче чушка с кашкавал, лук /листо от праз прегънато на две/, парче дебърцин. Така постъпваме до запълването на шишчетата. Печем на скара не повече от 5 мин.
Млечен коктейл с пресни плодове
Прoдукти: 1,200 л прясно мляко, 300 г плодове (ягоди, малини, праскови и др.), 6-7 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта и охлаждаме. Измитите и изчистени плодове разбиваме заедно с част от млякото (ръчно или с миксер), докато станат на пюре, което разреждаме с останалото мляко. По желание сместа може да се прецеди. След това охлаждаме в хладилник и поднасяме.
Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...
Миди с бира Продукти за 4 порции: 2 кг миди, 2 бутилки светла бира, 1 дафинов лист, 2-3 стръкчета прясна мащерка, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите м...
Кой и кога е пренесъл латинката по българските земи, не е известно. Най-вероятно това е сторил някой “латинянин”, както в далечни времена са били наричани западноевропейците. Оттам явно идва името н...
Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...