ЗАКУСКА
Кекс със сирене
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Телешка супа с карфиол
Прoдукти: 700-800 г телешко месо от ябълката, 5-6 зрънца, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, 2 моркова, 2 корена от магданоз, половин глава целина, 1 малка глава карфиол, 3-4 картофа, магданоз, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото с 2 л подсолена вода и го сваряваме заедно с нарязания на филийки лук, бахара, черния, пипер и дафиновия лист. Когато се свари, прецеждаме бульона, а месото нарязваме на малки парченца. Разделяме карфиола на розички и го запържваме в мазнината заедно със ситно нарязаните целина, магданозени корени и моркови. Когато продуктите поомекнат, ги изсипваме в прецедения бульон и варим 15 мин. Прибавяме нарязаното месо и нарязаните на кубчета картофи и доваряваме супата. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз, кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне подправяме на вкус с лимонов сок.
Мусака с кайма и кисело зеле
Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички и го задушаваме в равни части вода и зелев сок. Когато омекне, прибавяме 1 к.ч. олио и го запържваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в отделен съд в останалото олио. Когато порозовее, прибавяме каймата и също я запържваме. Поръсваме червения и черния пипер. Покриваме дъното на тавичка с половината от зелето. Върху него разстиламе каймата, а върху каймата – останалото зеле. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, и печем в умерена фурна. Заливаме готовата кайма с яйцата, разбити с киселото мляко, и допичаме десетина минути в силна фурна.
Шоколадова орхидея
Прoдукти: 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. захар, 1 кофичка сметана, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме с малко вода на водна баня. Прибавяме маслото на парченца и 4 с.л. захар. Бъркаме сместа 15 мин, след което прибавяме жълтъците, а накрая - разбитите на сняг белтъци. Получената смес изсипваме в намазана с масло тавичка и оставяме да стегне през нощта в хладилника. На следващия ден изваждаме тавичката и потапяме дъното и в малко гореща вода. Разбиваме сметаната с ванилията и 2 с.л. захар и с помощта на шприц украсяваме с нея цялата повърхност на сладкиша.
ВЕЧЕРЯ
Месни хапки на тиган
Прoдукти: 150 г телешко месо, 150 г крехко свинско месо, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 люто чушле, 1 кисела ябълка, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. доматено пюре, 2-3 с.л. олио, 1-2 с.л. бульон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месата и шунката на малки хапки. Смесваме ги със ситно нарязания лук. Изпържваме сместа в силно загрята мазнина, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. Когато месото поомекне, намаляме огъня до умерен, поръсваме ситно нарязания магданоз и пържим още десетина минути. Прибавяме горчицата и доматеното пюре, размити в бульона и отдръпваме сместа на тих огън. В друг съд сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязаните корени за супа, почистената и настъргана ябълка и /по желание/ нарязаното люто чушле. Когато тази смес поомекне, прибавяме изпърженото месо, без да разбъркваме. Държим на огъня още 2-3 мин разпределяме на порции и поднасяме.
Парфе за влюбени
Прoдукти: 1с.л. мед, 3с.л. бяло вино, 2ч.л. ром, 1ч.л. кора от лимон, сок от 1 лимон, 150мл. бита сметана, 2ч.л. нарязани печени лешници или бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме първите пет съставки и ги оставяме да престоят покрити с капак една нощ. На следващият ден прибавяме сметаната и разбиваме, докато не получим пухкава смес. Разделяме парфето в две високи стъклени чаши (за шампанско) и поръсваме с ядките. Сервираме охладено.
Селска супа с лапад Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нар...
Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...
Едно от най-високо ценените украсени растения безспорно е бугенвилеята. Този красив храст впечатлява с цветовете си или по-точно с обагрените във виолетово или пурпурно прицветници. Всъщност истински...
Маслината е едно от най-древните културни растения, с произход от Средиземноморието. Дървесината й е много цена за резбарството, поради своята твърдост и еднороден строеж. Тя е типично растение на су...