ЗАКУСКА
Банички със спанак
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г спанак, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 стръка зелен лук, 1-2 стръка пресен чесън, черен пипер, сол, 1 белтък и 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме спанака. Потапяме го за кратко време във вряща вода, отцеждаме го и го нарязваме много ситно. Нарязваме на ситно лука и чесъна /ако използваме стар лук, го настъргваме, а стария чесън счукваме или пресоваме/. Смесваме ги със спанака, прибавяме 1 с.л. вода и задушаваме на огъня. След това подправяме със сол и черен пипер на вкус и оставяме плънката да изстине. Разстиламе бутер тестото и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме краищата им с белтъка а по средата на всеки правоъгълник слагаме по малко от плънката. После ги прегъваме на две и слепваме краищата им. Намазваме ги отгоре с жълтъка, който сме разбили с 1 с.л. вода, и ги печем при температура 220°С, докато станат златисти.
ОБЯД
Гулаш
Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.
Говеждо с яйца
Продукти за 4 порции: 320 г говеждо филе, 100 г масло, 8 яйца, доматен сок, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме филето и го нарязваме на филийки. В тавичка сгорещяваме маслото и подреждаме месото. Поръсваме със сол и червен пипер и печем в умерена фурна, обръщайки от време на време филийките. Щом поруменеят равномерно, наливаме доматения сок и готвим още малко. Накрая счупваме от ниско яйцата, наръсваме със сол и черен пипер и допичаме, докато белтъците се втвърдят.
Шоколадов кекс с канела
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 300 г брашно, 4 с.л. олио, 2 с.л. какао, 220 г пудра захар, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, захарта, какаото, канелата и ванилията и пресяваме. Добавяме олиото и разбъркваме добре. Прибавяме и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Бъркаме внимателно, докато получим еднородна смес. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и след като изстине поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета по цариградски
Продукти за 5 порции: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.
Инджир-баклава
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.
Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...
Покупката на мебели е събитие за дома. Качествените от тях ще ни послужат няколко години, а понякога може и десетилетия. Но когато се разделяме с прилична сума пари, искаме да знаем от какво е направе...
Верона е един невероятно красив град, който в известна степен остава в сянката на Венеция. Въпреки това уникалната архитектура на града и световно известните забележителности като Арената и Къщата на ...
Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...