ЗАКУСКА
Тутманик със сух хляб
Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.
ОБЯД
Студена зеленчукова супа
Продукти за 4 порции: 4 домата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 3 с.л. галета, 6 с.л. олио, 1 малка краставичка, 2 твърдо сварени яйца, 3 скилидки чесън, 10-12 маслини, магданоз, лед.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро 3 домата и чушките, от които заделяме няколко ивички. Пасираме с миксера на пюре. Прибавяме галетата, олиото и счукания чесън и доливаме вода така, че да получим 4 ч.ч. течност. Слагаме супата в хладилник. Преди да поднесем добавяме яйцата и обелената краставица, нарязани на кубчета, последния домат, нарязан на кръгчета, разполовените маслини, заделените ивички чушки, ситно нарязан магданоз и бучки лед. Сервираме с изпържени в масло кубчета хляб.
Мусака от домати и ориз
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. ориз, 8 домата, 6 глави лук, 200 г кашкавал, 3 с.л. олио, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме нарязания на кръгчета лук. Прибавяме ориза, заливаме с млякото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Отваряме тенджерата и слагаме настъргания кашкавал, разбитите яйца и върху тях нарязаните на четвъртинки домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и варим 4 мин след като започне да съска.
Суфле с касис
Прoдукти: 300 г червен касис, 1000 г среда от кифла, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, 200 г захар, 100 г краве масло, 2 ванилии, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме касиса и го подсушаваме. Накисваме кифлата в прясното мляко, след което я изстискваме и я смесваме със захарта, жълтъците и разбитото масло. Разбъркваме добре и прибавяме касиса. След това внимателно съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена тавичка и печем във фурна, предварително загрята до 220°С. След като извадим от фурната, поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, и поднасяме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Шницели от пържени пиперки
Продукти за 4 порции: 1 кг пиперки, 1 ч.ч. натрошено сирене, 5 яйца, 2-3 с.л. брашно, магданоз, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, отстраняваме семенната част и посоляваме. Отделно разбъркваме натрошеното сирене с 2 разбити яйца и ситно нарязания магданоз. Пълним чушките с тази смес. Разбиваме останалите яйца с брашното, докато получим каша за паниране. Потапяме чушките в панировката и ги пържим в сгорещеното олио до златисто оцветяване.
Пъпеш с крем
Прoдукти: 1 пъпеш /около 1 кг/, 2 с.л. ром, 500 г круши, 4 яйца, 1 1/2к.ч. десертно бяло вино, 5-6 с.л. захар, 1 1/2к.ч. сладка сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, отрязваме от горната страна капаче и оттам почистваме вътрешността от семената. Обливаме пъпеша с рома. Разбиваме яйцата заедно със захарта и виното и бъркаме на водна баня, докато сместа се сгъсти. Изваждаме съда от водата и оставяме крема да изстине. Разбиваме сметаната, прибавяме я към крема и разбъркваме много добре. Смесваме половината от крема с почистените и ситно нарязани круши и го изсипваме в пъпеша. След това го слагаме за 2 часа в камерата на хладилника. След като извадим пъпеша от хладилника, го слагаме в подходяща чиния, заливаме го с останалия крем и поднасяме.
Картофи по лионски Прoдукти: 1 кг картофи, 3 глави лук, 4 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитите картофи, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета...
Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори так...
Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” и...
Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...