Още рецепти » 17 юни

 17 юни

ЗАКУСКА

Закуска със сирене и домати

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Шарена чорба

Продукти за 4-5 порции: 1 ч.ч. пресен зелен боб, 1 к.ч. зелен грах, 1 домат, 1 морков, 1 голяма глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. ситно нарязана целина, 3 с.л. олио, 4 с.л. ориз, 3 с.л. настъргано сирене, черен пипер, сол, 1-1,5 л вряща вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вряща вода. Прибавяме ситно нарязаните моркови, целина и домати и продължаваме задушаването. Заливаме с водата, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на тих огън. Добавяме граха, зеления фасул и ориза. Когато продуктите се сварят, отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с настърганото сирене.

Скумрия на фурна

Продукти за 4 порции: 4 средно големи скумрии, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, парче целина, 2 моркова, 4 домата, 2-3 скилидки чесън, сок 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите, поръсваме с лимонов сок и черен пипер и ги оставяме да престоят около 30 мин. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме нарязаните моркови и целина, а когато омекнат, добавяме доматите и чесъна. Изсипваме зеленчуците в тавичка, върху тях нареждаме скумриите и поръсваме с останалото олио. Доливаме малко вода. Задушаваме ястието във фурна. След около 10 мин внимателно обръщаме рибите и задушаваме още 5-6 мин. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Орехов кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 10-15 мин размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта. Прибавяме последователно /като бием непрекъснато сместа/ жълтъците, прясното мляко, бакпулвера, брашното, счуканите орехови ядки, ситно настърганата лимонова кора и ванилията. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Разтапяме на пара шоколада и заливаме с него готовия кекс.

ВЕЧЕРЯ

Миди с картофи на фурна

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 200 г консервирани или сварени миди, 5 глави лук, 300 мл зеленчуков бульон, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, 8 филенца аншуа, 2 стръка зелен лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на тънки филийки или ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме яйцата с млякото и бульона и поодправяме с черен пипер и сол на вкус. В намаслена тавичка нареждаме на последователни пластове картофите, нарязания на филийки лук и мидите, размесени с нарязаната аншоа. Заливаме с разбитите яйца и печем 45 мин при температура 180°С. Поръсваме готовото ястие с наситнения зелен лук.

Жълтъчена пяна

Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Японската градина – природата в шепи

Япония притежава изключително своеобразна култура, която за повечето европейци остава загадъчна и парадоксална. За да бъде разбрана, трябва да се познават историческите и географските особености на о...

СЛАДОЛЕДИ

Ледена пяна Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана. Нaчин на приготвяне: Разделям...

Закуски с извара

Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...

Начало