Още рецепти » Как да сготвим пуйка

 Как да сготвим пуйка

Коледна пуйка със стафиди и орехи

Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафиди, 300 г орехови ядки, 250 мл пилешки бульон от кубче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Измиваме добре почистената пуйка и я подсушаваме. Натриваме я отвън и отвътре с черен пипер и сол. Намазваме я с половината разтопено масло, слагаме я в тава с гърдите надолу и я печем 30 мин в сгорещената фурна. След това я обръщаме, намазваме я с останалото масло и я печем още 30 минути. Наръсваме я с джинджифила, червения и черния пипер. Разбъркваме сладкото с подправките и намазваме със сместа пуйката. Прибавяме в тавата обърканите стафиди и орехови ядки и връщаме да се пече още 25 минути. Сервираме пуйката със задушен ориз.

Печена пуйка

Прoдукти: 1 пуйка, 50 г сланина, 2 с.л. брашно, 80 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме пуйката в подходяща тенджера, наливаме вода, която да я покрива, и варим на умерен огън. Щом месото поомекне, изваждаме пуйката, подсушаваме я и я посоляваме отвътре и отвън. Шпековаме гърдите с парченца сланина. Слагаме я в тава и наливаме 1 ч.ч от бульона, в който сме я варили. Печем пуйката в умерена фурна, като периодично я обръщаме и обливаме със соса от тавата. Отделно загряваме на огъня 2 л от бульона, прибавяме брашното, запържено в маслото, и варим 10-15 мин на тих огън, като непрекъснато бъркаме. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме порциите пуйка, залети с приготвения сос.

Печена пуйка със зеле

Прoдукти: 1 пуйка, 1 кисела зелка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пуйката в подсолена вода. Нарязваме зелето на лентички и го задушаваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Слагаме пуйката в тавичка, а наоколо разстиламе зелето. Добавяме дафиновия лист и черния пипер. Наливаме по 1 ч.ч. зелев сок и топла вода. Печем на тих огън, като от време на време доливаме по малко топла вода, обръщаме пуйката и разбъркваме зелето.

Печена пълнена пуйка със зеле

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. ориз, 50 г стафиди, 100 г сланина, 1 к.ч. олио, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите и ги нарязваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното олио. Прибавяме дреболиите и също ги задушаваме. Сипваме ориза и продължаваме да задушаваме. Накрая сипваме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме стафидите, поръсваме с черен пипер и сол и задушаваме още 10 мин. Пълним пуйката с топлата смес и зашиваме отвора. Застиламе дъното на тавата с лозови пръчки /или ленти от сланина/ и слагаме пуйката отгоре. Наливаме 2 пръста топла вода. Върху пуйката слагаме тънки, дълги ленти сланина, които завързваме, за да не паднат, и я обвиваме с цели листа от зелката. Печем в силно загрята фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със соса от тавата. Отделно нарязваме останалото зеле и го задушаваме в олиото. Щом пуйката започне да се позачервява, разстиламе зелето отстрани и продължаваме печенето, докато и месото и зелето омекнат.

Пуешко месо в тесто

Прoдукти: 150 г брашно, 80 г маргарин, сол; за плънката: 500 г печено пуешко месо, 2 ч.ч. прясно мляко, 100 г гъби, 4 с.л. брашно, 4 с.л. ситно нарязана целина, 60 г масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното за плънката в сгорещеното масло. Постепенно наливаме млякото и варим на умерен огън. Прибавяме изпържените и нарязани гъби, нарязаното месо и целината. Посоляваме и бъркаме, докато сосът се сгъсти. Отделно разбиваме маргарина на пяна. Слагаме го в брашното, пресято с малко сол, и разтриваме с върха на пръстите, докато получим трохи, колкото едра галета. Добавяме 2 с.л. вода и омесваме твърдо тесто. Вземаме 2/3 от тестото и разточваме кора, с която покриваме дъното на намаслена форма. Отгоре разстиламе плънката и покриваме с кора, разточена от останалото тесто. Намазваме с разбитото яйце и украсяваме с тестени фигурки. Печем 10-15 мин в силно загрята фурна и доизпичаме в слаба фурна.

Пуйка плакия

Прoдукти: 1 кг пуешко месо, 2 моркова, 1 парче целина, 5-6 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 4-5 домата, 1 лимон, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, заливаме с гореща вода, оставяме да заври и посоляваме. Прибавяме морковите и целината, нарязани на филийки. След 15-20 мин се прибавяме лука - също нарязан на филийки, чесъна, дафиновия лист, черния пипер и олиото. Варим на тих огън до полусваряване на месото, след което прехвърляме в тавичка и печем в умерено силна фурна, като прибавяме брашното, размито във виното, доматите, нарязани на филийки, няколко кръгчета лимон и малко сол. Поръсваме готовата плакия с наситнен магданоз.

Пуйка с ориз

Прoдукти: 1 млада пуйка /около 1,5 кг/ с дреболиите, 1 1/2 ч.ч. ориз, 1/2 к.ч. стафиди, магданоз, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пуйката на парчета, осоляваме ги от всички страни, а след това ги запържваме в сгорещеното олио, отново от всички страни. Наливаме гореща вода, колкото да покрие парчетата, прибавяме ситно нарязаните дреболии, кото предварително сме попарили за 5 мин във вряща подсолена вода. Посоляваме, ако е необходимо, поръсваме с черен пипер и варим 1 час на умерен огън. След това изсипваме ястието в тавичка, прибавяме оризът, стафидите, червения пипер, 2-3 с.л. олио и 1 к.ч. гореща вода. Печем в умерена фурна. По време на печенето на няколко пъти разбъркваме. Малко преди да извадим ястието, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пълнена пуйка с бадеми

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 100 г сланина, 4 яйца, 1 ч.ч. бадеми, 100 г шунка, 500 г кайма, 100 г краве масло, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги смесваме с разбитите яйца, ситно нарязаните бадеми, нарязаната на кубчета шунка. Прибавяме каймата, подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Пълним пуйката с тази смес, наливаме във вътрешността разтопеното масло и зашиваме отвора. Шпековаме отвън с нарязаната сланина. Слагаме птицата в тава, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем отначало в умерена, а след това в слаба фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със сос от тавата.

Пълнена пуйка с богата плънка

Прoдукти: 1 пуйка, 250 г солена сланина /или пушени гърди/, 1 морков, 1 глава лук, черен пипер, сол; зa плънката: 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 150 г гъби, 2 яйца, 250 г кайма, 250 г сурова наденица, магданоз, мащерка, риган, индийско орехче, сол; за соса: 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер. Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме. Нарязваме лука за плънката на малки кубчета и го задушаваме в мазнината заедно с нарязаните гъби. Смесваме с отцедения хляб, а когато сместа изстине, прибавяме разбитите яйца, каймата и нарязаната на малки парченца сурова наденица. Поръсваме с наситнен магданоз и стрити риган и мащерка. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Отгоре я покриваме с тънки ленти сланина, като ги завързваме, за да не паднат. Слагаме пуйката в голяма тава и разстиламе около нея нарязаните на кубчета лук и морков. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода /или пилешки бульон/ и печем 45 мин в умерена фурна. След това допичаме 4 часа в слаба фурна, като периодично обливаме птицата с бульона от тавата. Изваждаме опечената пуйка, а към соса в тавата прибавяме леко препеченото брашно. Кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Пълнена пуйка със зеленчуци

Прoдукти: 1 пуйка, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 1 праз, 5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер. Нарязваме 3 глави лук на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязаните праз и кореноплоди. Пържим 5-6 мин, наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме още 10 мин на тих огън. Накрая посоляваме и поръсваме с черен пипер. Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Намазваме птицата отвън със смес от маслото и червения пипер. Слагаме я в тава и около нея разстиламе останалия лук, нарязан на кубчета. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода и печем отначало в умерена, а след това в слаба фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със сос от тавата. Изваждаме опечената пуйка и прецеждаме соса. Прибавяме към него леко препеченото брашно, подправяме с черен пипер и сол и кипваме на огъня.

Пълнена пуйка с кайма

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 к.ч. олио, 250 г кайма /смес/, половин кисела зелка, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 глава лук, 1 с.л. свинска мас, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги запържваме заедно с каймата. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме млякото, разбъркваме и пълним пуйката с тази смес. Зашиваме отвора и слагаме птицата в тавичка. Отделно нарязваме зелето на ситно и го смесваме със ситно нарязания лук. Прибавяме червения пипер и разтопената свинска мас и разбъркваме. Разстиламе сместа около пуйката, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна, като периодично обръщаме пуйката и я ръсим с бяло вино.

Пълнена пуйка с кестени

Прoдукти: 1 пуйка, 150 г сланина, сол; зa плънката: 500 г кестени, 50 г сланина, 1 к.ч. галета, 1 яйце, 30 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, лимонена кора, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Правим разрез в кестените и ги варим 10-15 мин в кипяща вода. Изваждаме ги на части и ги обелваме. Връщаме ги в бульона и варим до омекване. Прекарваме сварените кестени през месомелачка и ги смесваме с галетата, ситно нарязаната сланина, настъргана лимонова кора, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Посоляваме почистената пуйка отвътре и отвън и я пълним с приготвената смес. Плънката трябва да заеме 3/4 от обема на кухината. Покриваме гърдите на пуйката с тънки резенчета сланина, увиваме я в алуминиево фолио и печем 2-3 часа в слаба фурна. Половин час преди да извадим пуйката от фурната отстраняваме фолиото.

Пълнена пуйка със сос

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. стафиди, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. доматено пюре, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Попарваме дреболиите с вряла вода, нарязваме ги и ги запържваме в част от мазнината. Прибавяме ориза, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, и варим, докато оризът омекне. Прибавяме стафидите, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Изпържваме пуйката от всички страни в останалата мазнина. После я прехвърляме в тавичка, наливаме 2 ч.ч. топла вода и увиваме тавичката в алуминиево фолио. Печем в умерена фурна. След 45 мин отстраняваме фолиото и допичаме пуйката, като периодично я обръщаме, за да се зачерви равномерно от всички страни. Отделно в мазнината, в която сме пържили пуйката, запържваме брашното. Когато стане златисто, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода. Поръсваме ситно нарязан магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме виното и ако е необходимо, добавяме малко вода, за да не стане сосът много гъст.

Пълнена пуйка с ябълки

Прoдукти: 1 пуйка, 4-5 кисели ябълки, 200 г стафиди, 1 малка филия хляб, 1 к.ч. олио, 1к.ч. прясно мляко, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пуйката отвътре и отвън. Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме. Отделяме 1 ябълка за соса, а останалите обелваме и нарязваме на парченца. Смесваме със стафидите и отцедения хляб. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и пълним пуйката с тази смес. Зашиваме отвора, надупчваме птицата с вилица и я намазваме с олио. Слагаме я в тава, сипваме останалото олио и 2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Периодично обръщаме пуйката и я обливаме със сос от тавата. Когато месото на пуйката омекне, намазваме я с лимоновия сок, разреден с малко вода, и поръсваме с червения пипер. Изваждаме пуйката, а към соса в тавата наливаме малко топла вода и го сгъстяваме с леко препеченото брашно. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаната на малки парченца ябълка и варим 10 мин на слаб огън.

Пълнени пуешки гърди

Прoдукти: 500 г пуешки гърди, 200 г спанак, 150 г филе от сьомга, сол, черен пипер, 1 стрък естрагон, 1 ч.л. олио, 500 мл зеленчуков бульон, 1 щипка шафран, 2 с.л. диетичен маргарин, 2 с.л. брашно, магданоз
Нaчин на приготвяне: Бланшираме спанака 2 мин във вряща подсолена вода 2 мин. Прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода, отцеждаме и го подсушаваме. Начукваме рибното филе, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме парченца от него върху листата спанак. Отгоре поръсваме с естрагон и навиваме на стегнато руло. Махаме кожата от пуешките гърди и ги разрязваме на четири. Внимателно ги изтъняваме с дървено чукче, натриваме ги със сол и черен пипер и върху всяко парче слагаме спаначени рулца. С помощта на мокра марля завиваме пуешкото месо на руло и отстраняваме марлята. Краищата защипваме с клечки за зъби, за да не се разтворят рулата по време на печенето. Сгорещяваме мазнината и равномерно позапържваме рулата. Щом хванат лека коричка, ги прехвърляме в намаслена тавичка и печем 40 мин на 200°С. Изваждаме рулата, завиваме ги във фолио и ги оставяме 10 мин да се задушават. Разбиваме маслото с маргарина. Възвираме подправения със шафрана бульон, намаляваме котлона и прибавяме маслото. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Развиваме фолиото, изсипваме в соса сока, който са си пуснали рулата, разбъркваме и сваляме от котлона. Подправяме с наситнен магданоз. Разпределяме този сос в затоплени чинии, нарязваме гърдите на филийки и ги поднасяме върху соса.

Пуйка кавърма

Прoдукти: 2 кг месо от пуйка, 3-4 глави лук, 1-2 сухи червени чушки, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. винен оцет, магданоз, тарос, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на хапки и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме лука на филийки и го стриваме с малко сол. Сваряваме го в малко вода. Щом водата се изпари, наливаме олиото и го запържваме. Прибавяме брашното, размито в малко вода, поръсваме червения пипер и наливаме 3 к.ч. от бульона, в който сме варили месото. Разбъркваме и прибавяме месото и чушките. Поръсваме ситно нарязаните зелении, захлупваме и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая подправяме с оцета.

Пуйка по тиролски

Прoдукти: 800 г филе от пуйка, 2 глави лук, 250 г гъби, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 1/2к.ч. пилешки бульон, 100 г сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички, смесваме ги със ситно нарязания лук и запържваме в 1 с.л. мазнина. Прибавяме препеченото брашно, виното и бульона, кипваме сместа и варим на умерен огън, докато получим не много гъст сос. Нарязваме месото на продълговати ленти, които натриваме със сол и черен пипер. Пържим ги около 5 мин в останалото олио. След това прибавяме сметаната и гъбения сос, поръсваме черен пипер, разбъркваме и варим 10 мин на тих огън.

Пуйка с бамя

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 700-800 г бамя, 2 глави лук, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, половин лимон, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме бамята в смес от равни количества оцет и вода. След 1 час я изваждаме, отцеждаме я и я изплакваме добре на течаща вода. Нарязваме месото от пуйката на порции и я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, а след това – брашното. Поръсваме с червен пипер, разреждаме с гореща подсолена вода и връщаме месото. Варим ястието на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме отцедената и изплакната бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати и лимон и доваряваме ястието. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пуйка с вино

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сокът от половин лимон, 1 ч.ч. бяло вино, магданоз, копър, листа от целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го натриваме със сол, черен и червен пипер. Запържваме порциите в сгорещената мазнина, докато станат златисти. Прибавяме ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, лимоновия сок и ситно нарязаните зелении. Наливаме виното и доливаме вода, колкото да покрие продуктите. Посоляваме, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото омекне.

Пуйка с гъби

Прoдукти: 1 кг бяло месо от пуйка, 2-3 глави лук, 5-6 с.л. разтопено краве масло, 500 г печурки, 1 к.ч. бяло вино, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2 с.л. вода. Прибавяме месото, нарязано на малки кубчета. Позадушаваме го и прибавяме гъбите, нарязани на ситно. Заливаме с виното и задушаваме на тих огън, докато месото омекне. Подправяме със сол и черен пипер. Разбиваме жълтъците със сметаната и ги изсипваме върху месото. Веднага отстраняваме ястието от огъня и бъркаме, докато поизстине.

Пуйка със сини сливи

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3 глави лук, 200 г сухи сини сливи, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на сливите и ги накисваме за 1 час в топла вода. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Слагаме доматеното пюре, размито в малко вода. Щом се посгъсти, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме брашното, размито с малко вода, поръсваме червения пипер, посоляваме, намаляме огъня и продължаваме да задушаваме. Щом месото омекне напълно, прибавяме отцедените сливи и варим още 10 мин.

Пуйка с кисело зеле

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 50 г сланина, 2-3 сухи червени чушки, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина, докато стане златисто. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме нарязаното на ивички зеле, заедно със ситно нарязания лук. Когато зелето поомекне, изваждаме половината, а върху останалото нареждаме порциите месо заедно с парченцата сланина и чушките. Покриваме с останалото зеле и поръсваме с черен и червен пипер. Наливаме равни количества вода и зелев сок, така че течността да стигне малко под височината на продуктите. Захлупваме и варим на умерен огън, докато ястието остане на мазнина.

Пуйка с прясно зеле

Прoдукти: 1 средно голяма зелка, половин млада пуйка, 1 глава лук, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. ким, 1 1/2к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пуйката на порции. Нарязваме зелката на ивички, посоляваме и я стриваме с ръце. Поръсваме с ким и червен пипер, прибавяме ситно нарязания лук и разбъркваме. Разстиламе на дъното на тенджера под налягане половината от зелето, нареждаме отгоре месото от пуйката и покриваме с останалото зеле. Отгоре слагаме нарязаните на филийки домати и заливаме с олиото и 1 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и задушаваме 35 мин. Поднасяме ястието поръсено с черен пипер. /По желание можем предварително да позапържим месото./

Пуйка сарма

Прoдукти: 1пуйка (около 3. 5 кг), 2-3 глави лук, 1 голяма кисела зелка, 1 парче пушена сланина (пушени гърди), 5 с.л. свинска мас, сол, черен и червен пипер, 3-4 жълтъка, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме 2-3 с.л. мас и пържим в нея нарязания на ситно лук. Посваряваме пуйката, обезкостяваме я и нарязваме месото на по-големи парчета. Увиваме всяко едно в парче тънка сланина и после в зелев лист, като сарма. В дълбока тенджера редим сармите една до друга, посипваме ги с лука, който предварително сме объркали с червен и черен пипер. Не солим, тъй като зелето е достатъчно солено. Притискаме сармите с чиния, заливаме с толкова вода, колкото да се покрият и варим на умерен котлон, като по време на варенето добавяме останалата мазнина. Готовото ястие застройваме с разбитите жълтъци, подправени с черен пипер и лимонов сок.

Фрикасе от пуйка

Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 ч.ч. ориз, 5-6 гъби, 100-150 г телешка кайма, 1 тънко резенче сланина, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. стафиди, 1 ябълка, 2 филии сух бял хляб, 2-3 с.л. олио, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана кора и сок от 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистените птичи дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на малки парченца. Сгорещяваме олиото и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков и сварените дреболии. Прибавяме ориза и го задушаваме до прозрачност. Прибавяме нарязаната на ивички сланина, каймата, стафидите, настърганата ябълка и 3-4 с.л. бульон от дреболиите. Отстраняваме сместа от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. С тази смес пълним коремната кухина на почистената и измита птица. Зашиваме коремния отвор и пущаме птицата да се вари в подходящ съд с вряща подсолена вода, към която сме прибавили малко олио. Варим в продължение на 2 - 2 1/2 часа и изваждаме пуйката. Отстраняваме конците и внимателно изваждаме плънката. Обелваме кожата на птицата, смиламе я и я прибавяме към плънката. Нарязваме месото на кубчета и го разпределяме по чиниите за сервиране, така че във всяка чиния да има и бяло месо. Правим светла запръжка от брашното и сгорещеното масло, разреждаме с охладения и обезмаслен бульон. Кипваме получения сос, отстранявамего от огъня и го застройваме с разбития в млякото яйчен жълтък. Подправяме соса на вкус със сол, кората и сока от лимона. Преди поднасяме заливаме месото с приготвения сос.

Яхния от пуйка

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 4-5 глави лук, 1 ч.л. домаено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме тлъстината от месото, нарязваме я на парченца и я варим в малко вода. Щом водата се изпари, а тлъстината се стопи, прибавяме нарязаното на парчета месо. Поръсваме червения пипер, посоляваме и прибавяме лука, нарязан на тънки филийки, и доматеното пюре, размито с малко вода. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне. Накрая прибавяме брашното, размито в малко вода, и варим още 10 мин.

Пуешки пържолки с гъби

Прoдукти: 4 пуешки пържолки по 200 г, 3 с.л. брашно, 4-5 с.л. краве масло, 2 глави лук, 300 г пресни гъби, 1 лимон, 150 мл сухо бяло вино, 300 г сметана, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пържолките и ги натриваме с черен пипер. Овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещеното масло - по 3 мин от всяка страна. Изваждаме готовите пържолки и ги оставяме на топло. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук, докато стане стъклен. Прибавяме нарязаните на парченца гъби и продължаваме да задушаваме. Разреждаме с виното и лимоновия сок, добавяме сметаната и варим соса, докато се сгъсти. Подправяме готовия сос със сол, черен пипер и индийско орехче, заливаме с него пуешките пържолки и поднасяме.

Пуешко крило с подправки

Прoдукти: 1 крило от пуйка, 3 скилидки чесън, 1 стрък праз, 2 с.л. олио, 1 ч.л. мащерка, 1 ч.л. градински чай, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме внимателно кожата от крилото и нарязваме месото на кубчета. Смесваме парченцата месо със ситно нарязания праз, счукания чесън, чаените листа и мащерката. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и с получената смес напълваме кожата, която след това зашиваме по краищата. Загряваме олиото и изпържваме напълнената кожа.

Шницели от пуйка

Прoдукти: 800 г бяло месо от пуйка, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 200 г гъби, 200 г кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки шницели. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и заливаме шницелите с половин пакетче разтопено краве масло. Оставяме ги да престоят 1-2 часа в хладилника, след което ги заливаме с виното и ги изпичаме във фурната. Нарязваме гъбите ги на ситно и ги задушаваме в останалото масло. Посоляваме ги, поръсваме ги със ситно нарязания магданоз и малко черен пипер, разбъркваме и изсипваме върху месото. Отгоре нареждаме много тънко нарязани филийки кашкавал. Запичаме още малко, докато кашкавалът започне да се топи. Изваждаме от фурната, поръсваме малко червен пипер и поднасяме веднага.

Варена пуйка с ориз

Прoдукти: 1 кг бяло месо от пуйка, 60 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 глави лук, 10-12 маслини, сока от 1 лимон, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които натриваме със сол и черен пипер и изпържваме в сгорещеното масло. Наливаме топла вода, която да покрива порциите и варим на умерен огън. Щом месото започне да омеква, сипваме лимоновия сок и продължаваме варенето. Отделно запържваме ориза в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме обезкостените маслини, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. Поднасяме порциите месо върху подложка от задушения ориз.

Варена пуйка със сос

Прoдукти: 1 кг месо от пуйка, 3-4 моркова, 1 глава лук, 2 карамфилчета, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го варим в подсолена вода заедно с целите моркови, обелената глава лук, в която сме забили карамфилчетата, дафиновия лист и зрънцата черен пипер. Изваждаме месото, прецеждаме 500 мл от бульона и го слагаме на огъня. Прибавяме брашното, размито в малко бульон, наливаме виното и при непрекъснато бъркане варим на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Накрая опитваме на сол, подправяме с черен пипер и заливаме порциите месо.

Задушени пуешки гърди

Прoдукти: 800 г месо от гърдите на млада пуйка, 3 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. олио, 3 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 3-4 чушки от сурова туршия, 2-3 домата от консерва, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото от пуйката на парчета и го задушаваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. Наливаме 1 непълна ч.ч. топла вода и след 3-4 мин отстраняваме огъня. Посоляваме на вкус, поръсваме с червения пипер и наливаме още 1 ч.ч. топла вода. Разбъркваме енергично с дървена лъжица и връщаме ястието на огъня. Захлупваме и задушаваме, докато месото започне да омеква. Тогава добавяме чушките, нарязани на колелца, и обелените и нарязани на едро домати. Продължаваме да задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно.

Пуешки хапки със зеленчуци

Прoдукти: 400 г филе от пуйка, 200 г карфиол, 25 г брашно, 1 с. л. къри, 3 стръка пресен лук, 1 морков, 1 стрък целина зелена, 2-3 малки лукчета (арпаджик), 1 скилидка чесън, 2 каф. л. зърна от копър, 2 с. л. маслинено олио, 1 щипка куркума, 50 мл бяло сухо вино, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета. Измиваме карфиола и го разделяме на малки розички. Сваряваме го в подсолена вода. Разбъркваме брашното с част от кърито в дълбока чиния и овалваме парчетата пуйка в тази смес. Нарязваме бялата част от пресния лук, обелваме и нарязваме моркова на кубчета, почистваме целината и обелваме и нарязваме малките главички лук и скилидките чесън. В тенджера с горещо олио запържваме зарзавата и зърната копър. Прибавяме парчетата пуйка и продължаваме запържването още 5 минути, като бъркаме с дървена лъжица. Поръсваме куркумата и остатъка от кърито, посоляваме и поправяме с черен пипер. Изсипваме виното и оставяме ястието да къкри на тих огън 30 минути, като наливаме по малко хладка вода, ако е необходимо.

Шишчета от пуйка

Прoдукти: 1 бутче от пуйка, 12 сушени сливи, 1 коренче джинджифил, 2 карамфилчета, 3 пълни с.л. фъстъчено масло, 1 ч.ч. много силен горещ чай.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парченца. Настъргваме джинджифила в маслото и размесваме добре със счукания карамфил. С тази смес намазваме месото и оставяме 30-40 минути. Натопяваме сушените сливи в горещия и силен чай и ги оставяме така 30 минути. Изваждаме костилките на сливите и започваме да нижем шишове, като редуваме слива с парченце пуешко месо. Печем шишчетата на скарата 10 минути. Посоляваме, след като се изпекат.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плумерията е гордост за всяка градина

Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...

Забавно лято за цялото семейство

Топлите слънчеви дни ни предлагат прости, но изпълнени с безгрижие удоволствия. Благодарение на тях можем да прекараме времето приятно, да подишаме чист въздух и да сплотим семейството. Разбира се, то...

Вкусни гозби с маруля

Сарми от маруля Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание). Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрит...

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Начало