Продукти:
• 1 кг брашно
• 200 г маргарин
• 3/4 ч.ч. вода
• 2 ч.л. сол
За плънката:
• 5 глави стар лук
• 3-4 с.л. олио
• 1 връзка пресен лук
• 1 ч.л. бял или черен пипер
• 1 ч.л. лют червен пипер
• 1 ч.л. сладък червен пипер
• 1 с. л. брашно
• 2-3 с.л. доматено пюре
• 1 кг кайма
• 3 твърдо сварени яйца
• 100 г зелени маслини
• 1 сурово яйце
• риган, сол
Начин на приготвяне:
Сипваме брашното в купа, правим кладенче и слагаме маргарина. Размесваме добре. Постепенно добавяме водата и солта, като продължаваме да месим до получаване на меко тесто. Оставяме тестото на стайна температура, покрито с кърпа.
Нарязваме стария лук на ситно, а пресния – на кръгчета. Запържваме ги в сгорещеното олио заедно с ригана и трите вида пипер.
Щом поомекнат, последователно прибавяме доматеното пюре и каймата, нарязаните варени яйца и нарязаните маслини. Накрая посоляваме, разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Разточваме тестото с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша с диаметър на отвора 12 см изрязваме кръгове. В центъра на всеки кръг слагаме от приготвената плънка, сгъваме на две като соленка и притискаме с пръсти.
Нареждаме соленките в намазнена тава, намазваме ги със суровото яйце и печем 10-15 минути във фурна, загрята до 200 градуса.
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...