Кулинарни рецепти » Плодов сладкиш с грозде

 Плодов сладкиш с грозде

Продукти:

• 250 г брашно
• 125 г краве масло
• 1 яйце
• 75 г захар
• 1 щипка сол

За гарниране:

• 250 г червено грозде
• 250 г бяло грозде
• 200 г заквасена сметана
• 30 г захар
• 3 яйца

Начин на приготвяне:

Сипваме брашното в голяма купа и правим кладенче в средата. В него слагаме яйцето, захарта и щипка сол. По краищата на брашното поставяме бучици масло. Омесваме тесто, оформяме го на топка и оставяме за 30 минути в хладилник.

Измиваме гроздето, подсушаваме го (по-големите зърна разрязваме на две) и го смесваме със сметаната, предварително разбита със захарта и яйцата. Намазваме тортена форма с олио и поръсваме с брашно.

Тестото разточваме на пита. Малка част от него оставяме за украса, а другата разстиламе във формата като леко повдигаме краищата. Разпределяме плънката с гроздето и сметаната отгоре и украсяваме с тесто.

Печем на 180°С около 45 минути. Поръсваме с пудра захар.

Автор: Йошка Вълчева

Представяме Ви:

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Начало